DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy érzem, hogy a vita jelenlegi szakaszában tulajdonképpen két csomópont állapítható meg; az egyik az, hogy miért van szükség erre a bizonyos átalakításra.
Elhangzottak szakmai érvek, amelyek nyilván helyesek, én ezt nem kívánom megismételni; és természetesen a történetnek van egy politikai töltése is, ezt kár lenne vitatni, még akkor is, ha a szavak elfordításának megakadályozása érdekében elsősorban szakmai igénye van annak, hogy egy ilyen átszervezésre sor kerüljön. Ez a politikai igény pedig abból táplálkozik, hogy a választók elvárták annak az ígéretnek a teljesítését, hogy az úgynevezett adórendőrség szűnjék meg. Amennyiben ez a választói igény fennáll, akkor ennek oka is van. Tehát nem elég azt vitatni, hogy annak idején, amíg ez az APEH teljhatalmával és ereje teljében működött, törvényesen járt-e el vagy sem, a választók, a szélesebb társadalom meggyőződése - részben tapasztalatok, részben mások alapján - azon alapul, hogy politikai befolyással jelenik meg az adórendőrség olyan ügyekben, ahol a politikának erre igénye van. Ez az a pont, ahol nincs választási lehetősége egy újonnan megalakuló kormánynak; ha szakmai szempontok is ezt igazolják, akkor eleget kell tenni annak a választói elvárásnak, hogy ezen a helyzeten változtatni kell.
A jogi kérdést én persze itt nem kívánom eldönteni, csak mielőtt továbbmegyünk egy ilyen megoldhatatlannak látszó jogi vitában, szeretnék arra rámutatni, hogy megítélésem szerint természetesen a bűnügyi igazgatóságnak nem jogutóda az Országos Rendőr-főkapitányság, mert nem jogi személy a bűnügyi igazgatóság, éppen ezért nem is volt ő a munkáltató. Tehát egyszerűsítsük le a vitát, hogy az APEH a munkáltató abban a jogviszonyban, ahol a bűnügyi igazgatóság működik, és legalább ezt az elemet hagyjuk ki a vitából, hogy nem önálló jogi személy a bűnügyi igazgatóság, mert ez közömbös. Látom, hogy letelt az időm; később, ha szükségesnek tartom, folytatom.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me