DR. GÁL ZOLTÁN

Full text search

DR. GÁL ZOLTÁN
DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Két törvényjavaslat együttes vitája mindig magában hordozza azt a problémát, hogy az egyik elnyomhatja a másikat. Ez az én hozzászólásomban is meg fog jelenni, de a bizottsági vélemények erre alapot adnak, tekintettel arra, hogy vita a bizottságokban is láthatóan az APEH Bűnügyi Igazgatósága szervezeti helyének a megváltoztatásáról szóló törvényjavaslatról volt elsősorban. Hozzáteszem, a két törvényjavaslat együttes vitájának mindenképpen van indokoltsága, hiszen mind Burány Sándor, mind Lamperth Mónika miniszter asszony expozéja világosan mutatta, hogy egy újfajta kormányzati filozófia fogalmazódik meg az APEH-hel kapcsolatban. Ennek a filozófiának a lényegét talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy le kell hántani az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról azt a misztifikált elemet, amely az elmúlt tizenhárom-tizennégy évben - amióta egyáltalán viszonylag korszerű adórendszer van Magyarországon - rárakódott, és ami, megint csak kicsit egyszerűsítve úgy fogalmazható meg: időnként úgy teszünk, mintha az APEH munkájától függne az ország sorsa - a magyar gazdaság sorsa és az emberek sorsa is.
Ez nyilvánvalóan túlzás. Olyan helyre kell besorolni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, amely a tényleges tevékenységéhez kapcsolódik, a tényleges szerepéhez igazodik, és ezt a szerepét jogszabályokkal - elsősorban magas szintű jogszabályokkal, törvénnyel - rendezni kell. S mivel a tevékenységében pénzről van szó - megint csak egyszerűen szólva -, biztosítani kell, hogy a tevékenysége lehetőleg eltávolodjék a politikától, már amennyire ez lehetséges. Megítélésem szerint ez a filozófia többé-kevésbé jól fejeződik ki a két törvényjavaslatban. Természetesen lehet vitatkozni egyik-másik részletmegoldásról, de úgy vélem, hogy ez a filozófia mindenképpen üdvözlendő, és lényeges változásokat hordoz a korábbiakhoz képest.
Mindezek előrebocsátása után mondanék néhány kicsit részletesebb gondolatot az APEH Bűnügyi Igazgatóságának a megszüntetéséről. Mindjárt hozzáteszem - mint ahogy az az expozékban megfogalmazódott -, a bűnügyi igazgatóság szervezeti helyének a megváltoztatása tulajdonképpen ebből a filozófiából fakad. Aki ezt a filozófiát elfogadja, azt hiszem, az nehezen tudja védeni az "APEH-rendőrség" jelenlegi szervezeti helyét. Én azonban megpróbálom bűnüldözési oldalról is indokolni ezt a változást, és erre szeretném felhívni ellenzéki képviselőtársaink figyelmét is.
Miről van szó? Arról van szó - és erről sokat beszéltünk az elmúlt években az Országgyűlésben -, hogy a bűnözés jellege, struktúrája megváltozott, többek között azért is, mert sok más mellett összetettebbé vált, vagyis egy-egy bűncselekmény kapcsán sok-sok, a büntető törvénykönyvben megfogalmazott tényállást sért az adott cselekvés. Ez különösen a szervezett bűnözés körébe sorolható cselekményeknél van így, ezen belül is különösen a gazdaság rendjét sértő bűncselekményeknél.
Hogyan reagált a magyar jogalkotás erre a helyzetre? Érdekes módon amikor a bűncselekmények struktúrájában ez az összetettség megjelent, a magyar jogalkotás erre úgy reagált, hogy diverzifikálta a bűnüldöző szerveket. Az elmúlt években nőtt meg a vám- és pénzügyőrség nyomozati hatásköre, jelent meg az APEH Bűnügyi Igazgatósága, sőt ma az ügyészség is lényegesen több konkrét nyomozást folytat le, mint korábban. Tehát akkor, amikor ezek a cselekmények jellegükben összetettebbekké váltak, a bűnüldözés differenciálódott. Sok előnnyel járt ez a reagálás, hiszen ebben szükségképpen benne volt egyfajta szakosodás, és a szakosodással többé-kevésbé együtt jár egyfajta hatékonyság is.
De fel kell tennünk a kérdést, tisztelt Országgyűlés, hogy ha igaz az a tétel - márpedig megítélésem szerint igaz -, hogy a bűncselekmények, különösen a gazdasági bűncselekmények pedig összetettebbekké váltak, akkor a diverzifikálódás ma szakmailag védhető-e. Nem kell-e inkább megteremteni a bűnüldözés egyfajta erőteljesebb koordinációját ezeken a területeken, mert mondom, a bűncselekmények jellege összetettebbé vált. Egyfajta reagálásként fogom fel az APEH Bűnügyi Igazgatósága szervezeti helyének a megváltoztatását erre a helyzetre, mégpedig úgy, hogy egyszerre próbálja megőrizni a szakosodásban megjelenő hasznot, és egyszerre próbálja megteremteni a nagyobb és erőteljesebb koordinációt.
Felhívom a tisztelt Országgyűlés figyelmét, hogy a belügyminiszter asszony rendeletére nemrégiben gazdaságvédelmi főosztály alakult az ORFK-n, és a szabályozás szerint meglehetős önállósággal működik majd ez a pénzügyi nyomozó hivatal; ugyanakkor belekerülve ebbe a szervezetbe, nyilvánvalóan a koordináció lehetősége a sokszorosára nő, nem szólva arról - mint ahogy erről már több szó esett -, hogy a különleges nyomozási és információszerzési eszközök csak így biztosíthatók. Az meg a különböző anyagokból kiderül, hogy a Bűnügyi Igazgatóság több száz titkos információgyűjtést, illetve titkos nyomozást folytatott le az elmúlt időszakban. S amikor a koordinációról beszélünk, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy mivel diverzifikálódott a bűnüldöző szervek struktúrája, mindegyik rendelkezik már titkosszolgálati eszközök alkalmazásának a jogával - ami komoly veszélyeket hordoz magában az ellenőrzés szempontjából -, tehát bizonyosfajta koordináció megteremtése ebből a szempontból sem mutatkozik hátrányosnak.
A bűnüldözés hatékonysága szempontjából nézve támogatjuk tehát ezt a javaslatot. Támogatjuk azért, mert benne van a megváltoztatva-megőrizve elve is, és bízunk benne - és joggal bízhatunk -, hogy együttesen, egy sokkal erőteljesebb rendőrségi gazdaságvédelmi rendszer kiépítésével a bűnüldözés hatékonysága növekedni fog.
(11.30)
Még egy apró részletkérdés befejezésként, tisztelt Országgyűlés. Joggal vetődik fel, hogy ez a specializált apparátus, amelyik létrejött az APEH Bűnügyi Igazgatóságán, hogyan illeszkedik ehhez a helyzethez. Ami a fizetéseket illeti: éppen az igazgatóság jelentése tartalmazza, hogy az igazgatóságnál dolgozók bére már nem elég versenyképes az ORFK-n kapott fizetésekhez képest, tehát ebből a szempontból nem látszik nagy probléma.
Másrészt pedig úgy hiszem, amikor a rendőrség reformjáról gondolkozunk, akkor nem lehet idegennek tekinteni azt, hogy a rendőrségen belül megjelenik egy köztisztviselői réteg. Tehát ebből a szempontból sem látszik ez olyan rendkívüli dolognak, minthogy maga a rendőrségi törvény is tartalmazza, hogy a rendőrségen belüli hivatásos állomány tagjai közalkalmazottak és köztisztviselők is lehetnek.
Tehát úgy hiszem, ez a javaslat ebből a szempontból is korrekt és védhető, s mindezek alapján elfogadásra javasolja a szocialista frakció a tisztelt Országgyűlésnek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me