DR. GÁL ZOLTÁN

Full text search

DR. GÁL ZOLTÁN
DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rendelkezésemre álló csekély időben azért megpróbáltam indokolni bűnüldözési szempontból, hogy milyen előnyöket várunk ettől a szervezeti változtatástól. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy ezek bekövetkeznek vagy nem következnek be, lehet kételyeket megfogalmazni, ezt nem vitatom; mint ahogy említettem, minden ilyenfajta változásnál ennek a lehetőségei fennállnak. De két dolgot nagyon határozottan szeretnék leszögezni.
Az egyik bűnüldözési érdek, ha úgy tetszik, és arra vonatkozik, hogy a mai világban, különösen a gazdaságvédelem tekintetében eredményes bűnüldözést folytatni csak az erők egyfajta koncentrálásával lehet. Nevezetesen ennek az a technikája, hogy közös nyomozó csoportok mozdulnak rá egyes ügyekre, egyes jelenségekre, egyes személyekre. Nem hiszem, hogy azt vitatni lehet, hogy ha egy szervezeten belül vannak azok, akiknek ez a feladatuk, akkor ez a közös fellépés könnyebben létrejön, mint amikor - és a gyakorlatban ezt nagyon jól tudjuk a bűnüldözés tekintetében - az együttműködés éppen egyfajta szervezeti érdekből adódóan nehezebben megy. Nekünk az a meggyőződésünk, hogy ilyen felállással a sikeresebb bűnüldözés esélye teremtődik meg.
A dolog másik része: abban van némi jogállami íz, ha úgy tetszik, hogy köztisztviselők - és a jelenlegi törvény szerint ez így van - kényszerítő eszközöket alkalmaznak, azon garanciák nélkül, ami viszont a rendőrségen belüli kényszerintézkedéseknél mindig megvan. Az új felállásban a pénzügyi nyomozó kényszerintézkedést nem alkalmazhat. Ez lényeges változás, és többek között ezért is kell változtatni, ha már ezt kérdezte a képviselő úr.
Elnézést, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me