DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Full text search

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagjainak több mint egyharmada, összesen 9 képviselő ezt a két előterjesztést általános vitára alkalmatlannak tekintette, a bizottsági ülésen készült jegyzőkönyv tanúsága szerint a következők miatt:
Először is abból indult ki, hogy a Házszabály szerint mit kell vizsgálni az általános vita során. Azt kell vizsgálni, hogy vajon az előterjesztés, vagyis adott esetben a két törvénytervezet előírásai nem ütköznek-e az alkotmány, más jogszabály előírásaiba, illetőleg, hogy saját magával nincs-e valamilyen formában ellentétben, tehát az előírásai nem ütköznek-e egymásba.
Nos, úgy ítélte meg 9 képviselő, hogy az első előterjesztés, tehát az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalról szóló 1319. számú előterjesztés általános indokolása, vagyis az indokolása és a rendelkező része nincs egymással összhangban. Ugyanis az általános indokolás kimondja: nem engedhető meg, hogy az adóhatóság szervezete, vezetése és működése politikai váltógazdaság által befolyásolható legyen. Ezzel szemben a rendelkező rész pedig kimondja, hogy az adóhatóság vezetőjét 6 évre a pénzügyminiszter nevezi ki, vagyis a kormány egy tagja. Vagyis az általános részben foglalt elvek szerint egy Állami Számvevőszékhez hasonló szervezet létrejötte lenne indokolt, ez biztosítaná azokat a feltételeket, amelyeket az általános indokolás megfogalmaz. Ugyanakkor nem ez történik, hanem egy, kifejezetten a kormány alá tartozó szervezet jön létre, mert hiszen nyilvánvalóan befolyásolható annak vezetője, ha egyszer a pénzügyminiszter nevezi ki. Ráadásul 6 évre, tehát mintegy bebetonozza 6 évre a vezetőt, ezáltal több választási ciklust is áthidalva.
Azt is vizsgálni kell az általános vita során, hogy vajon más jogszabállyal nincs-e összeütközésben. Nos, ilyen más jogszabály maga a költségvetés is, amelyet nevesítetten ugyan a költségvetési bizottságnak kell vizsgálni, de általánosságban minden bizottság ezt vizsgálhatja. Nos, most tárgyaljuk a költségvetést, és nemrégen hallottuk a pénzügyminiszter úr expozéjában, hogy ez a költségvetés, tehát a 2003. évi költségvetés egy takarékos költségvetés. Ezen persze lehet vitatkozni, de most nem ez a dolgunk, nem ez a feladatunk, fogadjuk el, hogy így van.
Nos, hogyan egyeztethető össze ez a takarékos szemlélet azzal, hogy ez a pénzügyminiszter által kinevezett igazgató 18 havi végkielégítésre jogosult, ami munkajogilag úgy néz ki, hogy 6 év után lejár a határozott ideje, kész. Mikor kaphat tehát végkielégítést? Ha felmondással szűnik meg a munkaviszonya, amikor mikor szűnhet meg? Akkor, ha a feladatát nem végzi megfelelően. Ebben az esetben, mivel köztisztviselő, vagy csak egyszerűen megfosztják a vezetői tevékenységtől és marad köztisztviselő, vagy az sem marad. De mindenesetre az alkalmatlannak bizonyuló kap 18 havi végkielégítést. Ez az egyik. Tehát szerintünk a takarékosság elvével ez nem összeegyeztethető.
A másik előterjesztés kapcsán: azt is vizsgálni kell az általános vita során, hogy vajon a jogalkotási törvénynek megfelel-e az illető előterjesztés. A jogalkotási törvény világosan kimondja, hogy hatásvizsgálat kell, illetőleg a hatásvizsgálaton túl indokolással is, vagy arra alapozottan indokolással kell hogy rendelkezzen a törvénytervezet. Nos, itt indokolás tulajdonképpen nincs, illetőleg az a nyúlfarknyi kis indokolás, ami van, mely szerint nem működött megfelelő hatékonysággal a bűnügyi igazgatóság, semmivel alá nem támasztható. Ezt támaszthatta volna alá esetleg valóban egy hatásvizsgálat, de ilyen nincs, illetőleg rendelkezésünkre áll ugyan egy terjedelmes anyag, amelyet maga a bűnügyi igazgatóság ellenőrzési osztálya készített, tehát maga a szervezet, ezt én nem vonom kétségbe, hogy talán ezért nem független, de ez lapokon keresztül, tíz oldalakon keresztül ennek az ellenkezőjét bizonyítja, vagyis hogy igenis, nagy hatékonysággal működött ez a szervezet.
(11.10)
Vagyis tulajdonképpen nincs indokolás. Ha pedig nincs indokolás, akkor ez beleütközik a jogalkotásról szóló törvénybe.
Így, összegezve, mindkét jogszabály alkalmatlan az általános vitára, és esetleges elfogadása a költségvetést is és az általános közteherviselést is veszélyezteti. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me