DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság legutóbbi ülésén megvitatta a két törvényjavaslatot. Látszólag nagy vita nem volt a két törvényjavaslat felett, hiszen egyszerűnek tűnt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal munkájával kapcsolatos törvényjavaslat, apró módosításoknak tűnnek azok a módosítások, amelyeket a kormány megfogalmazott. Ebből is két terület emelkedik ki. Mindenképpen ilyen az önálló jogi személyiségű területi szervek meghatározása, perelhetősége, jogviszony tárgyává tétele - jogalanyok lehetnek -, tehát ez egy egyértelmű üdvözlést kapott. A másik, ami már vitás rendelkezés volt, az a 18 havi végkielégítés intézménye, illetve a 6 éves kinevezés intézménye.
Mi támogatjuk ezt a javaslatot, hiszen az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal tevékenységét eddig nagyon sok gyanú - alapos vagy alaptalan, de mindenképpen gyanú - kísérte, elsősorban átpolitizálódni látszott maga a szervezet. Ez a sajtóban, a közvéleményben disszonáns hangokat váltott ki, és mi magunk is úgy látjuk, hogy a politikai függetlenséget egy ilyen szervezetnél olyan módon is garantálni kell, hogy törvényi garanciák biztosítsák a szubjektív és az objektív függetlenség lehetőségét is a szervezet részére.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezért mi támogattuk mind a két intézkedést, tehát a területi szervek jogalanyisága feltételeinek a megteremtését, illetve a 6 éves kinevezés, valamint a 18 hónapos végkielégítés intézményét, amely egy stabilitást ad, egy nehezen mozdíthatóságot, viszont egy nagy adag függetlenséget biztosít az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal részére.
Mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy befejeződjék az a folyamat, ami évek óta e szervezet munkáját kísérte: a politikai befolyásolhatóság látszata, a politikai függőség lehetősége, illetve azok a bizonyítottnak vélhető ügyek, hogy valakik belenyúlhatnak rendszerekbe, valakik politikai megrendelést teljesítenek - megpróbálok ilyen árnyaltan fogalmazni, hisz nem gyanúsítani szeretnénk ezt a szervezetet -, mert módja volt a politikának arra, hogy ezt a feltételrendszert így alakítsa. Itt különösebb vitánk tényleg nem volt a bizottságon belül, és azt hiszem, hogy az általános vitára alkalmasságnál is csak ezek a kitételek voltak, amelyeket majd kisebbségi véleményként meghallgatunk a hivatallal kapcsolatosan, ami miatt ellenzéki képviselőtársaink nem támogatták ezt a törvényjavaslatot.
Nagyobb vita volt az úgynevezett adórendőrséggel kapcsolatos szabályozás tekintetében. Mi végig, azaz amikor a törvényjavaslat megszületett, akkor is azt állítottuk, hogy ez az intézmény nem oda való. Nem oda való, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalba, amely hivatal elsősorban az önadózás rendszerének elvén működik, tehát az állampolgár tisztességét, jóhiszeműségét és fizetésre hajlandóságát tartalmazza valamennyi adójogszabályunk szabályozása és a szabályozás szelleme. Ha ez így igaz, akkor egy általános ellenőrzési funkción túl van-e olyan funkciója egy adóhatóságnak a polgári demokrácia keretei között, hogy másfajta tevékenységet is végezzen, mint hogy ellenőrizzen, az ellenőrzésekben megállapításokat tegyen, és az adózót egyszerűen csak felszólítsa a jogkövető magatartásra, ha azzal találkozik, hogy nincs jogkövető magatartás, vagy ha jogkövető magatartás van, akkor minden menjen a maga rendje szerint tovább, és békésen élnek egymás mellett: az adózó fizet, az adóhatóság pedig figyel arra, hogy fizessen az adózó.
Ebbe a rendszerbe, amely normális, polgárbarát, állampolgárbarát államigazgatási szervet modellezett, durva belenyúlásnak ítéltük annak idején, hogy létrehozták az úgynevezett adórendőrséget. Jogi álláspontunk szerint, amit az Alkotmánybíróság alátámasztott, maga a rendőrségi funkció, a titkos nyomozás nem illett oda. A másik oldalról pedig sérti az önadózás elvét az, ha egy nyomozati, tehát egy rendőri tevékenységet beépítünk egy államigazgatási szervezetbe. Mi határozottan mondjuk: az államigazgatás szolgáltató jellegű, az állampolgárokkal való együttműködésen kell hogy alapuljon, a rendészeti tevékenységet, ami ezen túlmutat, már akkor is a negáció irányába kellett volna szabályozni. Mi azt mondjuk, hogy ennek az intézménynek a megszüntetése jogos, alkotmányosan alapos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és az állampolgárok érdekében történik.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me