FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Változatlanul állítom, hogy a jelenlegi törvénytervezettel elindítjuk a bűnügyi igazgatóság megszűnését, ez szinte biztos, ha ebben a formájában kerül elfogadásra.
Tóth Sándor képviselőtársam pontosan idézte az Alkotmánybíróság lényegi döntését. Nem azt kifogásolta az Alkotmánybíróság, hogy nem jogosult a bűnügyi igazgatóság titkosszolgálati eszközök használatára - ezt nem kifogásolta -, hanem, hogy egy kétharmados törvényt is módosítani kellene ahhoz, hogy ezt a jogosultságot megkapja. Tehát itt az Alkotmánybíróság döntése - mondjuk azt: tudomásul vesszük - helyénvaló. De ezek után önök egy olyan törvénymódosítást terjesztettek be, ami, már most látszik, két helyen a rendőrségi törvény módosítását tenné szükségessé. Márpedig ez is kétharmados törvény. Ugyanabba a problémába fognak önök most beleszaladni, mint amit az Alkotmánybíróság kifogásolt, hogy nem volt mellé téve a bűnügyi igazgatóság létrehozásakor egy kétharmados törvényi passzus is.
Mint említettük - és Szentgyörgyvölgyi képviselőtársam is megerősítette -, a rendőrségi törvény jelen pillanatában nem ismer "pénzügyi nyomozó" kifejezést. A teljes rendőrségi törvényben a végrehajtási eljárási szabályoknál mindig csak rendőrről beszél. Ezt ki kellene egészíteni, hogy mely esetekben mit kell tenni az önök által nevesített pénzügyi nyomozónak, és mik vonatkoznak a rendőrre. Mivel nem nyitják meg a rendőrségi törvényt, értelemszerűen erre most nem is kerülhet sor.
A másik - mint említettem -, hogy nyomozást a rendőrségi törvény értelmében kizárólag hivatásos állományú rendőr végezhet, egyelőre nem végezhet köztisztviselő. Ehhez szintén módosítani kellene a rendőrségi törvényt. Ha ez nem történik meg, két esetben is sértik, vagyis sérteni fogják az Alkotmánybíróság már megidézett határozatát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), következésképpen önök ennek a bűnügyi hivatalnak a megszüntetésére törekszenek.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me