DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Felszólalásomban két módosító indítvánnyal foglalkoznék, az egyik az 541/13. a másik pedig az 541/16. számú. Mind a kettővel kapcsolatosan egyébként benyújtottunk kapcsolódó módosító indítványt is, mert úgy ítéltük meg, hogy még pontosabban kellene azt a problémát megoldanunk, hogy összhangba hozzuk egymással a közérdekű adatok nyilvánosságát, a személyes adatok védelmét, valamint a nemzetbiztonsági érdekek megóvását.
Nyitray képviselőtársam kifejtette azt, hogy szerinte a tüzet és a vizet nem lehet összhangba hozni. Természetesen erre megvannak a lehetőségek, csak a következmények nem mindig pozitívak. Ebben az esetben azonban, amellyel most foglalkoznunk kell, lehetőségünk nyílik arra, hogy ezeket a jogokat, illetőleg a nemzetbiztonsági érdekek érvényesítését összehangoljuk, és a jogok hierarchiáját megállapítsuk.
Kiindulópontunk az, hogy a közszereplők esetében mindenkinek vállalnia kell a nyilvánosságot, aki közhatalmi funkciót tölt be, illetőleg ilyen funkció betöltésére törekszik. Ezért közszereplőknél a módosító, illetve a kapcsolódó módosító indítvány alapján lehetőség nyílik arra, hogy megtörténjen a nyilvánosságra hozatal. Erről a nyilvánosságra hozatalról egyébként döntően a T/542. szám alatt benyújtott törvényjavaslat gondoskodik majd.
(19.50)
Teljesen más a helyzet akkor, amikor nem közszereplőkről van szó. Ilyenkor a megfigyelt személynek, illetőleg az úgynevezett harmadik személynek arra van joga, hogy megismerje, ki volt az a hálózati személy, operatív kapcsolat vagy pedig hivatásos állományba tartozó személy, aki vele kapcsolatosan a megfigyelési tevékenységet végezte. Ez a megismerhetőség azonban nem jelent nyilvánosságra hozatalt, mivel ilyenkor nem közszereplőkről van szó, hanem olyan személyekről, akik a magánszférában ténykednek jelenleg, nincs értelme és nincs jogalapja annak, hogy a nagy nyilvánosság értesüljön státuszukról, illetőleg tevékenységükről. Tehát élesen elkülöníti a módosító, illetőleg a kapcsolódó módosító indítvány egymástól a nyilvánosságra hozatalt és a megismerhetőséget.
Ugyanakkor van egy további szempont, ez pedig a tudományos kutatás lehetősége - ezzel egy másik módosító indítvány foglalkozik. A tudományos kutató számára megfelelő keretek között garanciát kell biztosítani arra, hogy valóban hozzájut a tudományos munkájához szükséges iratokhoz, egyben azonban azt is biztosítani kell, hogy ez a tevékenység ne sértsen nemzetbiztonsági érdekeket. Éppen ezért egy kapcsolódó módosító indítvány pontosan körvonalazza azon iratok körét, amelyek nem kerülnek majd át az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárába, hanem továbbra is a szolgálatoknál maradnak annak érdekében, hogy a magyar állam alapvető nemzetbiztonsági érdekei védve maradjanak, ne sérüljenek.
További felszólalásomban majd hivatkozni fogok arra, hogy hogyan, milyen eljárás eredményeképpen kívánja a benyújtott törvényjavaslathoz kapcsolt módosító, illetőleg kapcsolódó módosító indítvány biztosítani, hogy ezen iratok ne a szolgálatok önkényes döntése alapján maradjanak jelenlegi helyükön, ugyanakkor a szolgálatok szempontjai mégis széleskörűen, hogy úgy fogalmazzak, teljes mértékben, az indokolt mértékben legalábbis, érvényre jussanak. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy egy többszörös szűrő jön létre, ebben a szűrő szerepben döntő fontosságú szerephez jut a Legfelsőbb Bíróság elnöke által kijelölt bíró, illetőleg egy háromtagú bizottság, amely bizottság elvégzi a szelektálást, és dönt arról, hogy mely iratok maradnak a szolgálatoknál és marad fenn a minősítésük, s melyek azok az iratok, amelyek átkerülnek az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárába.
A benyújtott módosító, illetőleg kapcsolódó módosító indítványok megítélésem szerint biztosítani fogják azt, hogy ezek a jogok, illetőleg az érdekek, amelyek a nemzetbiztonsághoz fűződnek, érvényesüljenek, ne oltsák ki egymást, ugyanakkor egymást, hogy úgy mondjam, inkább erősítsék s így tulajdonképpen teljeskörűen megvalósuljanak a törvényjavaslat céljai.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me