NYITRAY ANDRÁS

Full text search

NYITRAY ANDRÁS
NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az általános vitában én magam is elmondtam - és ebben csatlakozom Lezsák Sándor képviselőtársamhoz -, mi ezen módosításokat ebben a formájában alkalmatlan eszközzel alkalmatlan tárgyon elkövetett rossz minőségű beavatkozásnak tartjuk, éppen ezért alapvetően az egész koncepciójával nem értünk egyet.
Hogy az erre való fogadókészsége a beterjesztő pártoknak, pontosabban a jelenlegi kormányoldalnak mennyire csekély az észrevételeink figyelembevételére, érzékelhetően semmiféle fogadókészséggel és empátiával nem bírtak, mutatja az, hogy mindazon módosító indítványokat, amelyeket jobb meggyőződésünk ellenére Kovács Zoltán és Demeter Ervin urak benyújtottak, egytől egyig leszavazták a bizottsági viták során. Úgyhogy ez is azt mutatja, a kormányoldalnak eltökélt szándéka, hogy még azt a csekély következményekkel járó, én még nem is tudom, hogy alkalmas szó-e erre, hogy megbélyegzést, inkább azt mondom, hogy egy ilyen kézfelemeléses, ujjbillegetéses ejnyebejnyézést, amely a jelenlegi törvény szerint az érintetteknek jár, azt is teljességgel megszüntetni kívánja.
Az átvilágítás egész komolysága teljességgel megszűnik azáltal, hogy mindössze egyfajta történeti múlt felemlegetését, egyfajta információs önrendelkezési jogot és csupa olyan homályos és ködös fogalmat tartalmaz az előterjesztés, amely nem alkalmas arra, hogy a törvény eredeti szándékát, nevezetesen azt, hogy akik a korábbi évtizedekben a jelenlegi társadalmi rendszerünkhöz, jelesül a polgári demokráciához méltatlanul viselkedtek, és méltatlan tevékenységet láttak el hosszú időn vagy rövidebb időn keresztül, ez szinte teljesen mindegy, azok legalább - népiesen szólva - ne osszák az eszet nekünk most és az elkövetkezendő időkben.
Sajnálatos, hogy ezeket a módosító indítványokat, amelyek egyrészt az átvilágítandók köréből érthetetlen okból kivett személyeket igyekeztek volna ide, az új törvénybe valamilyen nehézkes módon ugyan, de visszatenni, mindazokat a szankciókat, amelyek az előbb említett felvetésekre következménnyel hatottak volna, leszavazta a kormányoldal. Én még mindig nem adom fel a reményt, hogy talán egy következő menetben mégiscsak történik valami pozitív fejlemény, de hát belátom, hogy ez a túlzott és értelmetlen optimizmus kategóriája az előzmények ismeretében.
Ami a Történeti Hivatal megszüntetését illeti, több alkalommal kifejtettem abbéli nézetemet, hogy ez semmi másról nem szól, mint hogy egy átkeresztelés és némi langyos púderezés után az egész akciót és az egész lehetőséget az eddigi, mondhatni, pártpolitikától független, szakmailag kifogástalan vezetésből és kézből átjátssza az e törvényt nyilvánvalóan maximálisan erőltető és az egészet valami monomániás makacssággal erőszakoló SZDSZ kezébe. Ez rendkívül sajnálatos. Azokra a veszélyekre, amelyek itt részben a dolgok bizalmas, és talán nem túlzás mondanom, államtitkot is képező részeinek a kifejtése nélkül elég nehezen volnának megmagyarázhatók, ezért ezekre nem is hivatkozom, mindazonáltal vannak olyanok, akik mind a hivatalba kerülő iratok mennyiségéből, minőségéből, a különböző iratok minősítésének tervezett módjából és az információs önrendelkezési jognak itt is valami misztifikálásából adódóan olyan kockázatokat rejtenek magukban, ami kezelhetetlenné teheti egy későbbi kezelését ennek az ügynek.
Köszönöm, egyelőre ennyi, mert kifogytam az időből. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me