TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az 541. sorszámon benyújtott törvényjavaslat két kérdéséhez szeretnék hozzászólni. Az egyik a preambulum értelmezése, amely preambulumra a 2. szám alatt Wiener György képviselőtársammal együtt beadtunk egy módosító indítványt, és ezt a módosító indítványt szeretnénk fenntartani, annak ellenére, hogy a bizottságok többségében ez nem nyerte el az ott helyet foglaló képviselő hölgyek és urak támogatását.
Tételesen arról van szó, hogy az eredeti törvényjavaslat preambuluma szerintünk nem pontosan fejezi ki a törvényalkotói szándékot, hiszen mi továbbra is azt állítjuk, hogy a volt állambiztonsági szolgálatok tevékenységének feltárásával, illetve az új levéltár felállításával kapcsolatban három szempont érvényesítését kell a jogalkotónak figyelembe venni. Egyrészt valóban szükséges és ma is indokolt társadalmi érdek az elmúlt rendszer állambiztonsági szolgálatai tevékenységének megismerése és feltárása, ezt a magunk részéről nem vitatjuk. De ezen túlmenően fontosnak tartjuk azt is - és ez benne van még az eredeti preambulumban -, hogy az érintettek információs önrendelkezési jogának garantálását a törvény szabályozási anyaga megfelelő módon biztosítsa. És a harmadik elem, ami hiányzik ebből a preambulumból, és amit legalább annyira fontosnak tartunk, mint a másik kettőt, hogy a jogállam nemzetbiztonsági érdekeinek védelmét az Országgyűlés a törvényalkotás során vegye figyelembe. És ez az a harmadik pont, amelyet mi rendkívül fontosnak tartunk, ennek megfelelően azt gondoljuk, hogy akkor jó a törvényi szabályozás, ha e három szempontot összhangba hozza, és e három szempontnak megfelelő teret biztosít a konkrét szabályok megalkotása során.
Szeretnék visszatérni Kosztolányi képviselőtársam előbbi felszólalására, aki jól idézte, helyesen idézte a Sólyom-bizottság megállapítását, annak az egyik felét. De a másik fele is benne volt, hogy való igaz, nem voltak jogállamiak a titkosszolgálatok 1989 előtt, de keletkeztek olyan titkok és keletkeztek olyan adatok, amelyek a mai magyar demokratikus nemzetbiztonsági szolgálatok működése szempontjából védendők. Tehát a két mondat így teljes, ennek következtében ma a törvényhozás feladata, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok működéséhez szükséges politikai holdudvart és ezzel összefüggésben az e vonatkozásban releváns nemzetbiztonsági védelemre szolgáló adatokat a jövőben is a maximális módon zárja el az avatatlan szemek elől.
Szeretnék a felszólalás hátralevő részében röviden szólni arról, hogy ezzel összefüggésben az egyik sarkalatos pontnak e törvénymódosító indítványok között azt tartjuk, hogyan lehet úgy az irategyesítés feladatát elvégezni, hogyan lehet úgy az iratok átadását ellenőrizni és szabályosan megvalósítani, hogy közben a legfontosabb nemzetbiztonsági adatok - kimondom: titkok - ne sérüljenek, és ne kerüljenek ezek az adatok olyan helyzetbe, hogy a mai Magyar Köztársaság külpolitikai, nemzetbiztonsági, gazdasági és egyéb érdekei szempontjából károsodást okozzanak.
Ennek megfelelően sajnos csak szóban tudom azt jelezni, hogy kapcsolódó módosító indítványt nyújtottunk be, amely ennek a követelménynek megfelel, és amely követelmény valóban biztosítja az előbb említett három szempont harmonikus érvényesülését. Sajnos, a Házszabály mai rendelkezéseinek egyik gyengéje, hogy a részletes vitában a módosító indítványok és a kapcsolódó módosító indítványok beadásának rendje miatt a plenáris ülésen nincs lehetőség a kapcsolódó módosító indítványokról szólni, ezért sokszor vagyunk abban a helyzetben itt a parlamentben, hogy szeretnénk a módosító indítványokból levont következtetéseket is elmondani, szeretnénk amellett is érvelni, de miután a kapcsolódó módosító indítványokról részletes vitát nem lehet lebonyolítani, ennek megfelelően ezek az érvek már csak a bizottsági ülésen hangoznak el.
Ezzel a csonka elemmel kérem az érvelésemet elfogadni és a módosító indítványunkat támogatni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me