DR. SOÓS GYŐZŐ

Full text search

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hát igen sok minden elhangzott a költségvetési törvény, mármint az ORTT költségvetése kapcsán, és nyilvánvalóan az előterjesztő képviseletében én azokra a politikai indíttatású véleménynyilvánításokra nem kívánok válaszolni itt most a befejezésben, amiről úgy érzem, hogy nem tartozik szorosan a költségvetéshez.
Azt hiszem, az világossá vált, hogy sok mindenben nagyon távol állunk egymástól kormánypártiak és ellenzékiek, de ez szerintem nagyrészt látszólagos. Mégpedig azért, mert szerintem - legalábbis szavakban - egyetértés van abban, hogy erősíteni kell az ORTT-t mint médiahatóságot; igen, közösen le kell ülnünk és erősítenünk kell a médiahatóságot. Szerintem egyetértés van abban is, hogy a médiatörvényt sok-sok tekintetben módosítani kell, többek között abban a tekintetben, hogy az ORTT-nek megfelelő pénzügyi kondíciókat tudjon biztosítani a parlament a költségvetési törvényben.
Amúgy igazában sajnálom, hogy nincs itt a kormány kinyújtott karja - copyright Sági képviselő úr -, Varga Mihály elnök úr. Ön szerint Varga Mihály a kormány kinyújtott karja, mert hiszen a költségvetési bizottság ez esetben a kormány kinyújtott karjaként ténykedett. Ez elég furcsa vélemény. A költségvetési bizottság e tekintetben előterjesztőként úgy ténykedett, ahogy a törvény számára ezt előírta. Pénzügyi szempontok alapján ténykedett, politikai motivációi egyáltalán nem voltak a költségvetési bizottságnak. (Tóth István tapsol.)
Induljunk ki mindenféleképpen a tényekből, hiszen a tények azért makacs dolgok. Én nagyon csodálkozom azon, itt van előttem, elő is vettem közben, hogy ténylegesen megkaphatta vajon minden képviselőtársam ezt a törvénytervezetet? Itt van előttem, egyetlenegy vitázó felszólaló arról nem szólt, hogy az ORTT költségvetésének ilyen vagy olyan sora, ilyen vagy olyan tétele... (Sági József közbeszólása.) - én nem emlékszem rá, Sági képviselő úr, de majd a jegyzőkönyvben nyilván megnézhetjük -, ilyen vagy olyan tétele nem jó, azon módosítani kellene. Egyetlenegy felszólaló azt nem mondta, hogy igen, és miből emeljük meg azt a 831 millió forintot, miből legyen több az ORTT-nek. Pozitív javaslat nem jött. (Sági József: ... fizetésekből.) Persze, képviselő úr, erre még van mód a módosító indítványok során, én remélem, hogy lesznek olyan módosító indítványok, amelyek ezt a kérdést megfelelően rendezik.
Tehát a költségvetési bizottságot, az előterjesztőt az vezérelte, hogy feleljen meg a törvényi követelménynek, az előírásnak, mást nem is tehetett, továbbá az vezérelte, hogy legyen költségvetése az ORTT-nek. Szó nincs politikai üldözésről. (Tóth István hangosan nevet.) Mellesleg, ugyan én azt ígértem, hogy nem szólok politikai jellegű dolgokról, de azért megjegyzem, hogy az ORTT elnök asszonyának a lemondása a sajtóban korábban megjelent, mielőtt ez az előterjesztés elkészült, tehát az ő nyilatkozata, miszerint az ORTT alacsony költségvetési támogatása miatt van a lemondás, ez eléggé furcsa e tekintetben. (Szalai Annamária: Nem igaz!) Hogy ez mi miatt van, az aztán tényleg nem ide tartozik, az egy egészen másik ügy.
(18.20)
Mindezek alapján, mivel a törvény ma erre ad lehetőséget, azt kérem önöktől, hogy mégiscsak támogassák ezt a költségvetést, és próbáljuk meg együtt megteremteni a feltételeit annak, hogy ez a valóban nagyon fontos testület megfelelő anyagi kondíciókkal, megfelelő módon tudjon működni az elkövetkezendőkben. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me