DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága az előterjesztést megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak találta.
Előre kell bocsátanom, hogy a bizottságnak mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldala egyetértett azzal a megállapítással, hogy az ORTT költségvetési javaslatában szereplő kiadási és bevételi főösszegek nem lesznek elegendőek a médiahatóság, tulajdonképpen a megnövekedett igényeknek megfelelő feladatának ellátásra. Ugyanakkor sajnálattal kellett megállapítania a bizottságnak, legalábbis a bizottság többségi oldalának, hogy a jelenleg hatályos médiatörvény értelmében ennek az összegnek a növelésére egész egyszerűen nincsen mód.
Az ülésen az Országos Rádió és Televízió Testület főigazgatója vázolta fel azokat a gazdasági körülményeket, pontosabban azokat a folyamatokat, amelyek következtében az ORTT gazdálkodásának korlátai előre látható módon alakultak.
(17.20)
Előre látható módon alakultak, hiszen a törvény úgy szabályozza az ORTT bevételeit, hogy azok az üzemben tartási díj egy százalékát jelentik automatikusan, és ezt az Országgyűlés maximum az üzemben tartási díjbevétel 4 százalékáig emelheti meg.
Ennek következtében, tekintettel arra, hogy az üzemben tartási díj nem növelhető korlátlanul, tekintettel arra, hogy a díjfizetésre kötelezettek száma nem növekszik jelentősen, és tekintettel arra, hogy maga az üzemben tartási díj túl kis összeg, hogy ahhoz a behajtással megbízottnak igazán komoly érdeke fűződjék, ez az üzemben tartási díj címén behajtható összeg tulajdonképpen egy természetes korlátba ütközik. Ez teljesen független attól a ténytől, hogy a kormány a száznapos program keretében úgy döntött, átvállalja, a költségvetés vállalja át az üzemben tartási díj fizetését. Ha ilyen döntés nem született volna, az üzemben tartási díjbevétel akkor is elért volna egy olyan természetes felső határt, aminek a 4 százaléka immár nem elegendő az Országos Rádió és Televízió Testület feladatainak ellátásához.
Éppen ezért a kulturális bizottság úgy határozott, hogy ezt az előterjesztést a tisztelt Háznak általános vitára alkalmasnak, bocsánat, elfogadásra javasolja. Ugyanakkor javasolja azt, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület költségvetését a későbbiekben át kellene nézni, és célszerű lenne megteremteni annak törvényi előírásait és törvényi hátterét, hogy ez a költségvetés kiegészíthető legyen. Tekintettel azonban arra, hogy mindez a médiatörvény hatálya alá tartozik, erre a tisztelt Ház kormánypárti és ellenzéki oldalának együttműködése esetén van csak esély.
Én azt remélem, hogy ez az együttműködés - és ez már nem a bizottsági előadó, hanem az én személyes véleményem -, éppen a médiahatóság működésének érdekében, megvalósulhat.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me