TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány igen terjedelmes, 291 paragrafusból és 7 mellékletből álló törvénycsomagot terjesztett elénk, T/1318. számon. A törvényjavaslat benyújtásakor az indoklásban az előterjesztő elismeri, hogy a pénz- és tőkepiaci szabályozásunk nagymértékben megfelel az Európai Unió normáinak, mégis úgy ítéli meg, hogy változtatásokra van szükség. Megjegyzem, ennyi idő talán kevés egy ilyen terjedelmes módosításnak az indoklásához.
A változtatás indokaként jelöli meg a kormány, hogy a piacgazdaságunk megerősödött, kisebb az intézményi kockázat, a felügyelet megerősödött, bizonyos törvényi korlátozások szükségtelenek; a benyújtott törvényjavaslat elfogadásával gyakorlatilag felszabadítja a magyar tőkepiacot. A kormány úgy ítéli meg, hogy a tőkepiaci törvény néhány hónapos működésének tapasztalatai máris indokolttá teszik a törvény pontosítását, átírását. A törvényjavaslat több mint 150 paragrafusa foglalkozik a tőkepiaci törvény módosításával.
Mindenképpen elgondolkodtatónak tartjuk, hogy elegendő idő telt-e a törvény alkalmazása óta ahhoz, hogy ilyen horderejű változtatásokat hajtsunk végre a tőkepiaci törvény rendelkezésein, hiszen a mai változó gazdasági és pénzügy-politikai időszakban nem ítélhető meg egyértelműen a törvényi előírások hatása. Ennek ellenére üdvözöljük azt a technikai változtatást, amely lehetővé teszi az ügyfél számláján lévő összegről történő szabad rendelkezést. Támogatjuk azon rendelkezéseket is, amelyek az ingatlanbefektetési alapok tőkepiaci jelenlétét segítik.
Vitatjuk a letétkezelt állományra vonatkozó jelentős díjcsökkentést; úgy gondoljuk, ez az intézkedés nem fogja a tőkepiac pezsgését maga után vonni. A magyar tőkepiac talán még arra sincs megérve, hogy a 10 százalékos tőzsdei tulajdonszerzési korlátot is felszabadítsuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a felszólalásom további részében sajátos szempontból értékeljem a törvényjavaslatot.
Egyéni körzetben megválasztott vidéki képviselő vagyok, s ezeknek a pénz- és tőkepiaci tárgyú törvényeknek sajátos vetülete van az átlagos vidéki, kistelepülési polgárok vonatkozásában. Úgy gondolom, hogy ennek a törvényjavaslatnak két olyan területe van, ami fokozottan érintheti a vidéki lakosságot: az egyik a szövetkezeti hitelintézetek működését érintő szabályozás. A takarékszövetkezetek a falu bankjai, gyakorlatilag ezek a szervezetek azok, amelyek ott vannak a vidéki lakosság közelében, itt helyezhetik el bankbetétben megtakarításaikat, innen kaphatnak segítséget átmeneti anyagi gondjuk megoldására. Más bankoknak ezek az emberek nem jelentenek üzletet, ezek az összegek nem jelentenek tétet a számukra.
Takarékszövetkezeti vezetőkkel beszélve egyértelmű a számomra, hogy már most is vannak olyan jelek, hogy megindult itt is a tőkekoncentráció, itt is uralkodóvá válik az üzleti gondolkodás, és ez a misszió - mert én missziónak nevezem azt, amit ezek a szervezetek a falvakban elláttak - egyre inkább tarthatatlan lesz. És ebben a szabályozás még segít is, hiszen a szövetkezeti hitelintézeteknek néhány éven belül a többszörösére kell emelniük a tőkéjüket, aminek a következményei a fúziók és/vagy a működés beszüntetése. Lehet, hogy az uniós jogharmonizáció ezt megkívánja - de mi lesz a kistelepüléseken élőkkel? Megint tarthatják a megtakarított forintjaikat a szalmazsákban, vagy mehetnek a városba ügyintézni?
Tisztelt Országgyűlés! Végezetül engedjenek meg néhány gondolatot a lakás-takarékpénztárakkal kapcsolatos törvénymódosításról. Amikor olvastam a javaslatot, arra gondoltam, mi motiválhatta a kormányt, amikor előterjesztette a változtatásokat - több pénzt az embereknek. De félretéve a tréfát, ha meg akarjuk őrizni a lakás-takarékpénztárak szerepét a lakásfinanszírozásban, akkor szükséges a megtakarítási lehetőségek növelése, hiszen az elmúlt esztendőkben a lakásárak jelentősen nőttek, a támogatott megtakarítási összeg azonban nem változott. Azzal, hogy a támogatás mértéke nem változik, azonban a felső összege a duplájára emelkedik, az elérhető 15-16 százalékos hozam biztosan vonzó lesz sokak számára, és maguknak a lakás-takarékpénztáraknak a jövedelmezőségét is javíthatja. Kedvezőek a társasházakra vonatkozó szabályozások változásai is.
De honnan lesz a magasabb támogatásra pénze a kormányzatnak? Ugyanis a többlettámogatási igény fedezetét nem találtuk meg a költségvetési törvényjavaslatban - lehet, hogy más jogcímen akarnak kevesebb támogatást juttatni lakáscélra? Ahogy hallani manapság, lehet hogy csökkenteni akarják a lakáscélú kamattámogatások mértékét, illetve körét? Reméljük, nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormány pusztán elfelejtette betervezni a többlettámogatásokat. Pedig ezek a többlettámogatások igen jelentősek is lehetnek, hiszen a lakáscélú felhasználás lehetőségei igen széles körűek, gyakorlatilag a teljes infrastruktúra kiépítésére felhasználhatók.
Már eddig is alkalmazták a kistelepüléseken a lakás-takarékpénztári lehetőségeket a közműfejlesztésnél, a települési saját erő finanszírozására. Lehet, hogy eljön az az idő, amikor a vidékiek, megunva a sorozatos, eredménytelen pályázatokat, valamilyen lakás-takarékpénztári konstrukcióval fognak utat, járdát, szennyvíz- és csapadékrendszert, helyi kábelhálózatot építeni? Lehet, hogy ez a kormány célja, amikor a költségvetésben kevesebbet szán cél- és címzett támogatásokra?
Tisztelt Képviselőtársaim! Kicsit talán elkalandoztam, de a törvényjavaslatot olvasva eszembe jutottak ezek a gondolatok. Talán nem felesleges, hogy amikor a törvényjavaslatot és a benyújtott módosításokat értékeljük és szavazni fogunk róluk, az általam most elmondottakat is figyelembe vesszük.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me