DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Full text search

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Veszem magamnak a bátorságot, hogy valamennyiünk nevében köszönetet mondjak azért a hét évre kiterjedő kutatásért, amely hosszú hallgatás után összefoglalta és áttekinthetővé tette a családban, illetve annak közegében elkövetett erőszakos bűncselekményeket.
A megdöbbentő adatokról már szólt a parlamentben egyik képviselőtársam egy napirend előtti felszólalásban. Én most napirend után néhány gondolattal szeretnék hozzájárulni a témához. Teszem ezt most annál is inkább, mert tapasztalhatjuk, a média ugyancsak felkapta az adatokban rejlő kriminológiai érdekességeket, és félő, hogy bulvárszintre zülleszti azokat. Ezt pedig azért kell mindenáron megakadályoznunk, mert a család a társadalom alapsejtje. Itt tehát nem egyedi érdekességekről van szó, hanem arról a súlyos problémáról, hogy a társadalom kriminalizálódása hat-e a családra, vagy a család felbomlása, sorvadása zülleszti a társadalmat.
Először azon kellene mélyen elgondolkodnunk, hogy a családon belüli erőszak nem napjaink problémája, hanem végtelen történelmi mélységű. Mióta az ember történetekbe foglalva kísérelte meg megismerni önmagát, azóta a családi erőszak megjelenik - a görög mitológiában, az Ószövetségben is. Kronosz megeszi gyermekeit, Káin megöli testvérét. Az ok pedig már akkor is a hatalom és a vagyon. Mondhatnánk: nagyon is modern történetek ezek. Nem véletlen, hogy a történelem során nagyon sok filozófiai, vallási, magatartásbeli, törvénybe foglalt tiltó törekvés szándékolta megszelídíteni az emberben élő agresszióra való hajlamot, de a történelem újra és újra szellemi, lelki válságba sodorta a családokat, pusztításra tanítva és pusztítva őket.
(21.30)
A XX. század kritikus korszakában az ember egyre inkább neurotizálódott, amit nemcsak a háborúk, hanem a terror által a családokban megjelenő tragédiák, rémületek, titkok, elfojtások is elősegítettek. Csak csodálkozhatunk, hogy míg a második világháború előtt Budapest Bécs után a lélekgyógyító pszichológia fellegvára volt, az 1950-es évektől egyszerűen megszüntették e szakágat. És még inkább csodálkozhatunk azon, hogy ma, amikor egyre erőteljesebb a tragédiákhoz vezető családi agresszivitás, sőt immár kutatni is lehet, beszélni is lehet róla, a kórházakban, az ambulanciákon újra sorvad a pszichológia, a pszichiátria, szinte alig van kezelési lehetőség.
Nagy ellentmondás az, hogy ma Magyarországon minden ötödik gyerek depressziós, növekszik a gyerek- és fiatalkorú öngyilkosságok száma, egyre fiatalabb korban nyúlnak egyre erősebb drogokhoz, a drogtörvény enyhítésére törekszenek, és a drogprevencióra szánt költségvetési pénz is jelentősen csökken - pedig a családi tragédiákhoz vezető folyamatok folyamatos jelzéseket adnak. Ilyen jelzés például a törvény által mind a mai napig figyelmen kívül hagyott zaklatás, mely lényegében nem egyéb, mint az agresszió pontos és nyilvánvaló jelzése. Általa a bűnre, nemegyszer gyilkosságra készülő tudat alatt mintegy előre feladja magát. Hány tragédia lenne elkerülhető, ha a család, az orvos, a pszichológus figyelné és felismerné ezeket a jelzéseket, és hathatós törvény is lenne a prevencióra?
Az agressziót kiváltó egyik ok, ha az élet alárendelődik a tulajdonnak. Nagyon érdekes, hogy a Káin név héberül éppen tulajdont jelent. Vigyáznunk kellene, hogy a XXI. századba indulva, a most készülő, remélhetőleg jobb törvények mellett nehogy éppen a manapság szabad teret kapott, tulajdonimádó szellemiség nevelje fel az új Káinokat.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me