DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Simicskó István képviselőtársunk a Magyar Nemzet tegnapi számában "A felelőtlenség csimborasszója" címmel közölt cikket, amelyben a következőket írja. "A honvédelmi minisztertől tudjuk, hogy a NATO főtitkára súlyosan elégedetlen vállalásaink teljesítésével, bár egyet sem nevezett meg közülük. Egy ankarai magyar tudósító beszámolt arról, hogy a NATO főtitkára otthoni sajtóértekezletén bírálat tárgyává tette hazánkat. Igaz, nem nevezte meg az országot, de a tudósító előtt nem volt kétséges, hogy rólunk volt szó."
Tisztelt Ház! Abban a helyzetben vagyok, hogy képviselőtársunk aggodalmát mindkét irányban el tudom oszlatni, igaz, nem Ankarában, hanem Isztambulban, nem sajtóértekezleten, hanem az észak-atlanti közgyűlés megnyitóján mondta a főtitkár a következőket.
Egyrészt, hogy "Vannak tagországok, amelynek kormányai csúcstalálkozókon mindent megígérnek, de amikor a cselekvésre kerül a sor, arra sem képesek, hogy a csapatokat a helyszínre szállítsák." Kérdezem majd miniszter urat, vonatkozhat-e ez ránk.
Másodszor, hogy "Vannak tagországok, amelyek állandóan azt kérik: védjétek meg határainkat, védjétek meg légterünket, védjétek meg a biztonságunkat, de amikor a közös biztonságot fenyegeti veszély, kivonják magukat a közös cselekvés alól." Hazánk afganisztáni részt nem vételéből következhet-e az, hogy ez ránk is vonatkozik?
Harmadszor a főtitkár azt mondta: "Nincs szükségünk olyan repülőgépekre, amelyekre nem lehet precíziós fegyvereket szerelni, és amelyekkel nem lehet távoli földi célpontokat támadni." Vajon, a Gripenek bérlése körüli vita nem azt mutatja-e, hogy bizony, ez is vonatkozhat ránk?
Tisztelt Ház! Igaza volt-e Robertson főtitkárnak? A maga szempontjából természetesen mindenképpen. Nem a NATO-nak volt szüksége arra, hogy Magyarországot a soraiban tudhassa, nem a NATO csatlakozott Magyarországhoz. 1990 óta konszenzusos kül- és biztonságpolitikánk egyik sarkalatos tétele, hogy biztonságunkat az észak-atlanti szövetség keretében keressük. 1997-ben ezt népszavazáson erősítették meg Magyarország polgárai, szerződést írtunk alá, amely bennünket is köt.
A római jog egyik alapelve, hogy "pacta sunt servanda", a szerződéseket be kell tartani.
Hogy ebből a szerződésből milyen szövetségesi kötelezettségek hárulnak Magyarországra, az a jelenlegi ellenzéki pártok előtt már kormánypárti mivoltukban sem volt mindig világos. Legyen elegendő utalnom csak a három évvel ezelőtti koszovói válság idején tanúsított magatartásra, de bő egy évvel ezelőtt is ez volt a helyzet, amikor 2001. szeptember 11-én Magyarország egyik szövetségesét, a NATO vezető hatalmát aljas orvtámadás érte. Ekkor az egyik ellenzéki párt vezére itt, a parlamentben felállt és lényegében azt mondta: az Egyesült Államok mindezt magának köszönheti. A szövetségest a Magyar Parlamentben ért méltatlan és alattomos támadás az itt akkor kivételesen jelen lévő miniszterelnök, Orbán Viktor részéről válasz nélkül maradt.
És mi a helyzet ma, tisztelt Ház? Az ellenzékbe szorult akkori kormányerők hozzáállását szövetségesi kötelezettségeinkhez nemcsak az mutatja világosan, hogy az e kötelezettségeket teljesíteni kívánó kormánypárti politikusokat a Fidesz vezető biztonságpolitikusa nemes egyszerűséggel héjáknak nevezi. Mutatja ezt a jelenleg is folyó költségvetési vita.
Az a költségvetési vita, tisztelt Ház, amelynek egyik állomását tegnap tudhattuk magunk mögött, és amelynek során ellenzéki képviselőtársaink módosító indítványaikkal a Honvédelmi Minisztérium számára előirányzott 309 milliárd forintnyi támogatásból több, mint 304 milliárd forintot kívántak elvonni. 4,5 milliárd forint maradt volna, tisztelt Ház, szövetségesi kötelezettségeink teljesítésére.
Persze, van alternatívája a NATO-nak. Amikor 28 esztendővel ezelőtt sorkatonai szolgálatomat teljesítettem - nem volt ez akkor különösebben népszerű a fiatalok körében -, azt mondogattuk, hogy tulajdonképpen nem kellene ez az egész: körbe kellene venni az ország határait táblákkal, amire az van írva, hogy "megadjuk magunkat". Ez esetben a katonai szolgálatot egy vödörrel és egy ecsettel lehetne teljesíteni, az évenkénti honvédelmi költségvetés pedig a táblák karbantartására szorítkozna.
De tisztelt Ház! 4,5 milliárd forint arra is kevés lenne. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me