DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Font Sándor képviselő úr egyébként itt az elmúlt hónapokban mániákusan próbálja úgy beállítani a magyar mezőgazdaságot, mintha az az ötvenes évek téeszcséiből állna. Fölhívom képviselő úr figyelmét: olyan horderejű átalakulás, hogy az önök által idealizált és idillinek bemutatott családi gazdasági rendszerre épülő mezőgazdaságot téeszcsévé átformálni egy fél év alatt, azért ez, attól tartok, enyhén szólva lehetetlen - még Torgyán Józsefnek és önöknek sem sikerült volna.
(9.20)
De beszéljünk a tényekről, már csak azért is, mert ön szintén említette ezt a bizonyos 60 milliárd forintos plusz segítségkeretet, amelyet egyébként a Medgyessy-kormány biztosított az idei esztendőben a gazdák számára.
Képviselő úr, két számot mondok. Az egyik az, hogy a rendszerváltás előtt körülbelül 1500 téesz volt Magyarországon. A 60 milliárd forintos támogatási keretre - kapaszkodjon meg! - 50 ezer pályázat érkezett. Ha ön ezek után azt meri gondolni, hogy itt most valamiféle téeszcsék támogatásáról van szó, akkor én nagyon bízom benne, hogy ezek a számok meggyőzik. Nem hiszem, hogy ha a jelentkezők harmincszorosa az, aki itt most bemutatta a maga problémáját, akkor itt valami téeszcsévilágról beszélnénk. Ráadásul én azért visszakérdeznék: most mi baj van a téeszekkel? Azok is pontosan olyan, a tagok önkéntes döntései alapján létező szervezetek, mint bármilyen más gazdálkodási formák.
Na, akkor vegyük tovább! Ön azt mondja, hogy nem kapják meg a gazdák azt a bizonyos 10 százalékos plusz előnyt, a családi gazdaságok. Én ezen a fórumon már többször elmondtam, egyebek közt önnek is: megnéztük, hogy az Orbán-kormány idején kik kaptak a gazdahitelkeretből 100 millió forint fölötti segítséget. (Font Sándor: Ez nem a 10 százalék!) Alapvetően rt.-k, kft.-k és mindezek tetejébe városi cégek. Ez volt az önök családi gazdasági projektje. (Keller László: Erről beszéljetek!)
Még egy: az agrárkamarák rá akarják tenni a kezüket a falugazdász-hálózatra... Szóval, csak úgy hozom vissza ezeket a demagógiákat. Kérem tisztelettel, semmi közük az agrárkamaráknak a falugazdász-hálózathoz. A kamarákat valóban a kormány szeretné egy kicsit megerősíteni, merthogy önök szétverték a kamarai rendszert, ezzel szemben pontosan arról van szó, hogy a minisztérium területi hivatalai kapnak plusz erőforrást annak érdekében, hogy a kamarákkal való együttműködést tudják erősíteni.
Az EU... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Akkor azt majd a következő hozzászólásban mondom, mert lesz még egy napirendi előtti. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me