DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szakirodalom is azt mondja, hogy egy demagóg mondatot bemondani, arra bőven elegendő hat másodperc, és átlagosan hat perc magyarázat (Dr. Turi-Kovács Béla: Ennyi idő alatt be lehet fejezni.) szokott szükségeltetni ahhoz, hogy azt érdemben meg lehessen válaszolni. Ennélfogva, minekutána most ön egy ilyen demagógiaáradatot öntött a Ház nagytermébe, ebből én most csemegézni szeretnék (Dr. Turi-Kovács Béla: Most kell befejezni!), mert sajnos nem lesz annyi időm, hogy érdemben mindegyik mondatára visszatérjek. Csak csendben mondom az irodalmi pontosítás végett, hogy nem Szatmári, hanem Huxley volt, aki ezt az említett idézetet mondta, de nem ezen fogunk vitatkozni.
Szóval, én azt belátom, hogy ön, mint a Torgyán József-rajongóklub egykori tagja (Derültség a kormánypárti padsorokban.), most itt szintén próbál egeret, békát, kígyót, mindent ráönteni a mostani kormányra, különös tekintettel az európai uniós csatlakozási tárgyalásokra. Kérem szépen, hogy pontosítsuk a dolgokat: mi azt mondtuk, hogy az előző kormány tárgyalási stratégiájában az volt a hiba, hogy nem volt képes elérni olyan eredményt, amely Magyarországnak korábban meglévő, a többi tagjelölthöz mért helyzeti előnyét stabilizálta volna, hanem beleszürkítette ugyanabba a masszába, amely aztán végül is tízek formáját öltötte.
(9.30)
Azt csak megint a pontosítás kedvéért jegyzem meg, hogy a főtárgyaló személye az önök kormányában is ugyanaz a személy volt, aki jelenleg, következésképpen én attól tartok, nem valószínű, hogy ő egyik napról a másikra a feje tetejére állította volna a világot.
Ami az uniós tárgyalásokat illeti, azt hiszem, ez a fórum alkalmatlan arra, hogy most, a tárgyalások végfázisában a konkrét számokról említést tegyek. Várjuk meg december 12-ét, az lesz az igazság órája, akkor várható a megállapodás Magyarország belépéséről.
Szeretném tisztelettel elmondani a képviselő úrnak, hogy az a fantasztikus energia, amivel ez a kormány tárgyalt, tulajdonképpen a többi 9 tagjelöltet szinte húzta maga után az ügyben, hogy hogyan lehet megjavítani az eredetileg egyébként valóban eléggé vékonyka feltételeket. Szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy a kvóták tekintetében vannak olyan kvóták, ahol két és félszeresére sikerült kialkudnunk a mostani tervszámokat ahhoz képest, amit az Unió eredendően ajánlott, de egyébként minden kvóta tekintetében jelentős javulást sikerült elérni.
Ami ezt a bizonyos 25 százalékot illeti, a képviselő úr figyelmét is felhívom - ön valószínűleg szakembernek gondolja magát, tehát lehet, hogy van némi befogadóképessége az ügyben, hogy megértsen bizonyos számokat -, kérem szépen, az Európai Unió támogatási szisztémája három komponensből áll, és ezek közül csak az egyik a közvetlen kifizetés. Valóban, itt volt és jelen pillanatban is létezik a tárgyalóasztalon egy 25 százalékos ajánlat, de szeretném azt mondani, hogy pont a tegnapi nap, azt hiszem, jelentős áttörést hozott, tekintettel arra, hogy ez a szám minden jel szerint lényegesen nagyobb lesz.
A másik. Kérem, ne nézzük gyereknek a mezőgazdaságban élőket! Ne nézzük gyereknek az agráriumból élőket! Felnőtt emberekről beszélünk, akik nagyon is jól ismerik a saját érdekeiket, és ha ön azt mondja, hogy valahol valamelyik... Gondolom, szintén ebben a Torgyán József-rajongóklubban hallhatta azt, hogy ez a kormány mutogató kormány. Rendben van, elfogadom, hogy önöknek ilyen szlengjük van. Mi is járjuk az országot, és őszintén meg kell mondanom, hogy egy nagyon komoly bizalom jelét érzékeljük mindenütt, és azt is hozzá kell tennem, hogy nagyon meghálálják azt a nyílt beszédet, amit mi az emberekkel folytatunk.
Itt szeretnék visszatérni arra - igaz, az előbb Font Sándor úr említette, de ugyanaz a klub -, hogy olyan mondatokat adnak, vagy akarnak adni a számba, amelyeket nem mondtam. Én annyit mondtam, és ezt továbbra is tartom, és ez nyilvánvaló dolog, hogy évszázados tendencia, hogy csökken a mezőgazdaságból élők száma, ennek okán ez a kormány azt vállalja fel, hogy középtávon félmillió új munkahelyet teremtsen vidéken. Ha önök ezt ki akarják forgatni, ám tegyék, mindenesetre ezzel egészen biztosan nem fogják megnyerni a vidék szimpátiáját. Ráadásul, ha szabad ennyit még hozzátennem, az önkormányzati választások eredménye alapján - amikor, már bocsánat a kifejezésért, elnök asszony, de tényleg a jobboldallal lett felmosva a padló, különösen a kisfalvakban -, én nem gondolom azt, hogy ez a bizalmatlanság jele lenne, vagy az önök demagóg politikájának valamiféle megtapsolása.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Font Sándor: Még néhány ilyen felszólalás, és meg lehet nézni a népszerűségi listát.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me