DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A végső stádiumába érkezett az a tárgyalássorozat, amely az uniós tárgyalásainkat jelenti. A végső stádiumába érkezett az a tárgyalássorozat is, amely a magyar mezőgazdaság helyzetét a következő időszakban meghatározza. Világos most már - ki kell mondanom -, hogy azt a handabandázást, a számokkal való folytonos dobálózást, ami mögött semmi nincs, mert nem ágazatokra levetítetten mondják a milliárdokat, hanem mindig summa mondják a milliárdokat, amelyből senki nem tudhatja, mi jut hová... Ma már tudjuk. Ma már tudjuk, hogy a 25 százalék mennyit ér az önök tárgyalássorozata eredményeként. Igen, önök azzal mutogattak visszafelé, hogy az Orbán-kormány idejében rosszul tárgyaltunk volna, mert jobb eredményt kellett volna elérni. Fél év alatt sikerült ezt a 25 százalékot tényleges forintösszegben, hektáronként 18 ezer forintról 13 ezer 200 forintra leküzdeni. Önök az eltelt időszakban nem emelték a mezőgazdasági támogatásra elérhető uniós támogatási összegeket, hanem csökkentették, és ezzel a gazdáknak szembesülniük kell.
Teljesen világos, hogy mindaz a stratégia, amelyet önök követtek az agráriummal szemben, bizony pontosan arról szólt, amiről Font Sándor képviselőtársam beszélt, hogy legyenek olyan területek, amelyek privilegizáltak, a gazdák társadalma pedig szoruljon vissza a lehető legjobban. Ez egy tudatos politika eredménye volt. Ennek a handabandázásnak véget kell vetni, számokat kell mondani. Ma Magyarországon két ágazat - az egyik a sertéságazat, a másik pedig a tejgazdálkodás - válságos helyzetben van. Aki ezt nem látja, vagy nem akarja látni, az felelőtlenül viselkedik a kormányzati pozícióban.
Önök Békés megyében nem szlogenként, fizetett hirdetésként jelentették meg, hogy 380 forint lesz a felvásárlási ár a sertésnél. Ma 200 és 220 forintnál van, és nem tesznek semmit, nem adnak semmilyen segítséget. (Font Sándor: Karsai József itt van!) Itt az ideje, kérem szépen, hogy a sertések felhajtói vagy netalántán valami más komoly demonstrációk szervezői megjelenjenek ezekkel a sertésekkel, hogy szíveskedjenek ezeket most már felvásárolni 380 forintért.
Olyan helyzetet teremtettek a tejgazdaságban, olyan helyzet alakul ki, amelynél ki kell mondani: 375 ezer tehén van ma Magyarországon, a nyilvántartások szerint ebből 100 ezer a kisgazdaságokban. Ez a 100 ezer, kisgazdaságban lévő tehén olyan helyzetben van, amely nem felel meg az uniós előírásoknak.
Hol van a költségvetésben arra forrás, hogy a megfelelés megtörténjen? Hol van a költségvetésben? Hol szavaztak meg önök tegnap egyetlenegy módosítót is, amely pluszforrást jelentett volna ennek a résznek? Igen, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves képviselőtársaim, bizony itt arról van szó, hogy a tárgyalások felelőtlenek voltak. Azt is ki kell mondanom... Ki kell mondanom, mert éppen a múlt szombaton hallottam az egyik gazdaembertől, hogy tudják, hogy nevezik az önök kormányát? Mutogató kormánynak. Olyan mutogató kormánynak, amely csak hátrafelé tud mutatni, de előre nem mutat (Közbeszólás az MSZP soraiból: Van mire mutatni!) semmit. Világos, egyértelmű, hogy az önök programja az a program, amely a gazdatársadalom ellehetetlenítésére irányul. Önök nem tettek mást az eltelt időszakban - Szatmárinak (sic!) azt a nagyszerű könyvét ajánlanám a figyelmükbe, amely a szép új világról szól, ahol mindenre van valami szóma. A kis versike úgy szólt, hogy: Szóma, ha mondom, segít a gondon, egy-két köbcenti helyrebiccenti. Hiába írják már fel a falra, hogy "szóma", nem téveszt ez meg senkit. Mindenki azt várja, hogy konkrét számok legyenek, tudja az a gazdaember, hogy mivel számolhat, tudja a gazdaember, hogy milyen helyzetbe fog kerülni a következőkben.
Ha már nem volt önálló ötlet, szíves figyelmükbe ajánlom, hogy a lengyeleknek van egy nagyon jó gondolatuk: támogatni kell, mert csak tízen együtt lehet valamilyen eredményt elérni. Azt mondják a lengyelek - és gondolom, önök is talán el tudják fogadni ezt -, hogy a közvetlen kifizetési összegeket ma már növelni úgy lehet, ha a vidékfejlesztési összegből kerül átcsoportosításra ide megfelelő tétel. Nem növeli az európai uniós kiadásokat, csak azt az álságos helyzetet szünteti meg, hogy pályázatok útján próbálnak megtakarítani a kifizetendő összegekből. Ténylegesen kell kifizetni a pénzeket. Önök is tudják, hogy pályázatok útján mit fogunk tudni elérni. Nagyon jó a szlovén javaslat, jó lenne felsorakozni mögé, amely szerint száz százalékra kell kiegészíteni a hazai forrásokból a 25 százalékos támogatási összeget. Tettek ezért önök tegnap valamit? Igen: elutasították az összes módosító indítványt, elutasította a kormány, elutasította a kormányban ülő azon mezőgazdasági miniszter (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akinek az lett volna a feladata, hogy maga terjesszen elő ilyen javaslatokat! A gazdák várják a megoldást. (Göndör István: Melyik évben lesz 25 százalék, drága képviselő úr? Tessék kicsit leereszkedni a földre! - Közbeszólások.) Tizenháromezer-kétszáz forint! (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me