FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, nehéz napokat él át a magyar mezőgazdaság, és nem is látjuk, hogy a közeljövőben mikor változna pozitívan a helyzete. A baloldali hatalom, úgy tűnik, végletes megosztásra törekszik, kirekesztésre; intézkedési sorozatai csak erre irányulnak. Már a nyáron említettem, hogy úgy tűnik, ez a kormány a téeszeket és az agrárkamarákat támogatja, a magángazdálkodókat, családi gazdálkodókat és a falugazdász-hálózatot semmilyen körülmények között, intézkedései minden esetben e logika mentén haladnak.
Mint önök tudják, körülbelül szeptember óta nem fizetik ki azt a plusz 10 százalékos, törvényben, rendeletben, szerződésben garantált, családi gazdálkodóknak járó támogatást. Mint önök tudják, várhatóan a jövő évtől nem lesz a családi gazdálkodóknak semmilyen plusz 10 százalékos támogatás az átlagoshoz képest. Megszüntetik a földalapú támogatáskedvezményt, s megszüntetik a hitelfelvételi kedvezményt. Ugyanakkor ezzel ellentétesen az agrárkamara alá akarják gyúrni, gyűrni a falugazdász-hálózatot. Ennek az előkészítése jelenleg zajlik.
Az elfogadott agrárkonszolidációból, amely 45 milliárd forintot juttatna a magyar mezőgazdaságnak, kizárták a családi gazdálkodókat, kizárták belőle az új típusú beszerző-értékesítő szövetkezeteket, csak a termelő típusú szövetkezeteket, magyarul a téeszeket hajlandóak támogatni.
Az így meggyengített gazdálkodói ágazatot szinte felkínálják az Európai Unióhoz való csatlakozásunk alkalmával az ott nagyobb tőkével, szervezettebb háttérrel rendelkező új tulajdonosoknak. Azonban a magyar mezőgazdaság nemcsak árutermelő, nemcsak a nemzetgazdaság egyik ága, és nemcsak mint szolgáltató, mint ipari árutermelő, mint kereskedő, nemzetgazdasági ágazat, nem ezeknek a versenytársa. Ugyanis ennél sokkal több. Egy életmódot, egy történelmet, kultúrát is megtestesítő, évszázadok alatt tapasztalatokat felhalmozó társadalom. Önök, úgy néz ki, a magyar gazdaságra és ezen belül a mezőgazdaságra jellemző kultúrát hordozó társadalmat akarják fölszámolni, nem számolva azzal, hogy ennek a társadalomnak volt kötelessége - és mindenkor saját maga vállalt kötelessége - a környezetbarát gazdálkodás, az agrárkörnyezet megtartása, továbbvivése, és emellett gondoskodott mindig a megélhetésről.
Ilyen, meggyengített állapotban érkezünk az európai uniós csatlakozáshoz, ahol, már tudjuk, az Unió csak 25 százalék támogatást hajlandó adni a saját gazdáihoz képesti 100 százalékos támogatás mellett. Nem tudjuk, mire lesz ez elég. Véleményünk szerint vészesen kevés ez az összeg. Nem tudjuk, hogy a magyar kormánynak van-e stratégiája, hogyan próbálja meg áthidalni ezt a nehéz helyzetet.
Mit is mondott Kovács László és Medgyessy Péter az idén januárban? Azt mondta, hogy az Orbán-kormány nem képviselte helyesen a nemzeti érdekeket akkor, amikor a 25 százalékos támogatási ajánlatot megkapta Magyarország. Csak jelzem: minden csatlakozni vágyó ország 25 százalékos ajánlatot kapott, nem Magyarországról szólt a történet.
Önök azt mondták, majd most megmutatjuk, hogyan kell tárgyalni. Megmutatták önök, hogyan kell tárgyalni? Változott valamit is azóta a 25 százalékos felajánlás és a tízéves átmeneti időszak? Nem változott. Sőt, még a termelési kvótákban is súlyos, nagyon negatív számokat irányoztak elő Magyarország részére.
A Magyar Demokrata Fórum úgy látja, hogy ennek ellenére egyetlen út van: ki kell harcolni, hogy továbbra is fennmaradhasson a nemzeti támogatás, és együttesen, az uniós támogatás mellett továbbra is az agráriumot mintegy 240 milliárd forintos összeggel támogatni kell. Nincs más út. De úgy látom, hogy önök ebben az irányban sem tesznek semmit. Igaza lesz Szanyi Tibor államtitkár úrnak, amit kora tavasszal kijelentett: rövid időn belül 500 ezerrel csökkenni fog a mezőgazdaságból élők száma. Úgy látszik, önök mindent megtesznek azért, hogy ez a valóságban is beteljesüljön.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me