HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Öt önálló indítványa fekszik itt előttünk a kulturális és sajtóbizottságnak, és mind az öt önálló indítvány a kormánytöbbséggel lett elfogadva, és az ellenzék ezt a kulturális bizottság ülésén sem támogatta.
Érdemes tudni azt, hogy valamennyi esetben azt kezdeményezi a kulturális és sajtóbizottság SZDSZ-es, MSZP-s többsége, hogy a parlament ne fogadja el a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának beszámolóit 1997-től. Itt az indoklásban arra hivatkoznak, hogy a kuratóriumi elnökség jogellenesen jött létre. A kulturális bizottság ülésén is ellenzéki képviselőként több alkalommal elmondtuk, hogy elbeszél egymás mellett a két oldal, és nem túl nagy intellektuális teljesítmény mindaz, ami médiaügyben az elmúlt időben elhangzott. Talán nem is érdemes mindent még egyszer elmondani, hogy miről is lenne szó; annyit, hogy a vita tárgya az, hogy a csonka kuratóriumok jogszerűen vagy jogszerűtlenül működtek.
Ha arra hivatkozunk, hogy az Alkotmánybíróság nem tartotta jogellenesnek a kuratóriumok működését sem a Rádió, sem a televíziók esetében, és ha arra hivatkozunk, hogy a médiatörvénynek teljes mértékben megfelelt a kuratóriumok működése, a Rádió esetében külön érdemes arra is kitérni, hogy mind a közszolgálatiság, mind a kiegyensúlyozottság feltételének képes volt megfelelni mindkét média, akkor az általam indoklásként jelzett rész, mely szerint a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának beszámolója teljes mértékben megfelel a médiatörvényben foglaltaknak, azt hiszem, kellően alá van húzva.
(22.50)
De ehhez érdemes azt is elmondani, hogy nemcsak a médiatörvényben megfogalmazottaknak megfelelően működtek ezek a kuratóriumok, és itt most a Rádió Közalapítvány kuratóriumáról beszélünk, hanem a gazdasági törvény rendelkezéseinek is eleget tett a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma a működése során.
És ha még azt is hozzátesszük, hogy a médiatörvény 66. §-ának (1) bekezdésében kiemelik azt, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók tulajdonosi jogait gyakorló kuratóriumok kötelesek a részvénytársaság függetlensége felett őrködni, és a kuratóriumot és annak elnökségét ebben a munkában a részvénytársaság felügyelőbizottsága és ellenőrző testülete segíti, és ha hozzátesszük, hogy a Rádió esetében sem a felügyelőbizottság, sem az ellenőrző testület a vitatott időszakban nem fogalmazott meg semmilyen határozatot vagy olyan állásfoglalást, ami arról szólt volna, hogy a Rádió függetlensége veszélyben forgott volna akár gazdasági, akár politikai értelemben, akkor egyértelmű, hogy semmilyen jogellenesség nem állt fenn az elmúlt öt év során.
Tehát a javaslataim mind az öt esetben arról szólnak, hogy a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának beszámolóit fogadja el a parlament, hiszen a közalapítvány kuratóriumának beszámolója megfelelt a médiatörvényben foglaltaknak. Én azt gondolom, mindannyiunk számára világossá vált, hogy a kuratórium jogszerűen működött, és a parlament kulturális és sajtóbizottságának előterjesztése nem volt helytálló.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me