GÖNCZ KINGA

Full text search

GÖNCZ KINGA
GÖNCZ KINGA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Hadd kezdjem azzal, hogy mindannyian ugyanígy megdöbbentünk ezen, hogy november közepén sem vagyunk, és már többen meghaltak ebben a korai télben. Utánanéztünk, hogy ez hogyan is történhetett. Azt láttuk, hogy ez csak nagyon érintőlegesen van összefüggésben a hajléktalansággal. Tehát akik ebben a korai hidegben megfagytak, lehűltek, azok nagyrészt nem hajléktalanok voltak - talán egyvalaki volt közülük hajléktalan. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez nem ugyanannyira probléma. Nagyon sok mindennek volt szerepe ebben, amennyire én tudom, alkoholnak, elkóborlásnak idős emberek esetében, akikre nem volt, aki vigyázzon, nem volt, aki felügyeljen - amennyire én tudom a történeteket.
A hajléktalanellátást nagyon fontosnak találjuk. Elkezdtünk egy beszélgetéssorozatot a hajléktalanellátó szervezetekkel, mindjárt a kormány megalakulása után, mert mi magunk is azt gondoltuk, hogy ez egy kulcsfontosságú dolog, és hogy a hajléktalankérdésben nagyon sok társadalmi és szociális probléma sűrűsödik.
(9.30)
Tehát nem elég csak arról gondolkozni, hogy milyen legyen a téli ellátás, hanem valóban lakásról, kijutási lehetőségről, mindenfajta családtámogatásról és egyebekről kell együtt gondolkoznunk. És azt is hadd mondjam, hogy nagyon nehéz helyzetet örököltünk, főként civil szervezetek látják el a hajléktalanokat, szolgáltatnak a hajléktalanok számára alacsony normatívából, rossz elosztási, rossz finanszírozási rendszerrel, ahol pályázat formájában kapják meg évről évre, most már több mint tíz éve tulajdonképpen azokat a támogatásokat, amelyeknek ennél simábban kellene eljutniuk a szolgáltatókhoz, illetve azokhoz, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat. Tehát elkezdtünk egy gondolkodást, reméljük, hogy ezen a télen ezek a támogatások gyorsan eljutnak a szervezetekhez, és valóban hatékonyak tudnak lenni.
Én azért hozzátenném ugyanazt, vagy megerősíteném azt, amit Béki Gabriella képviselő asszony is említett, hogy ez társadalmi szolidaritás kérdése is. Én magam elég sokat dolgoztam hajléktalanszervezetekkel, és úgy láttuk, hogy akkor, amikor például a diszpécserszolgálat telefonszáma elérhetővé vált bárki számára, aki úgy látta, hogy valaki segítségre szorul az utcán, amikor ez a telefonszám bekerült a köztudatba, látható volt villamosokon, elérhető volt különböző helyeken, akkor nagyon sokan segítettek, nagyon sokan telefonáltak, és lehetőség volt arra, hogy a krízisautó odamenjen, segítséget nyújtson akkor, ha erre valóban szükség volt. És pontosan ezeknek az eseteknek kapcsán azt látjuk, hogy nagyon fontos az, hogy legyen egyfajta közösségi kohézió, legyen egyfajta odafigyelés egymásra, mindenki a saját szomszédjára figyeljen, idős hozzátartozójára, ismerősére vagy olyanokra, akik veszélyben vannak különböző szempontból.
Azt szeretnénk, hogy ez tényleg egy összefogással történjen, az önkormányzatok is segítsenek, tegyék meg azt, amit ők a saját területükön meg tudnak tenni. A kormány mindenképpen szeretné megtenni azt, ami a saját kompetenciájába tartozik, és dolgozzunk együtt azon, hogy a társadalmi szolidaritás valóban segítse mindazokat, akik veszélyben vannak, segítsen jelezni akkor, ha valaki bajban van.
Még egy dolgot említenék meg, hogy a kormány most pénteken fogja tárgyalni azt a javaslatcsomagot, ami a téli krízisellátásra vonatkozik, és ennek tulajdonképpen ilyen szellemű javaslatait tartalmazza, tehát ez egy széles összefogással, társadalmi összefogással történjen úgy, hogy mindenki a saját helyén megteszi azt, amit ő hozzá tud tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me