KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném egyértelműen leszögezni, hogy két dologban sincs közöttünk vita. Az egyik az, hogy ha igaz az - márpedig igaz -, hogy lepotyogó cserépdarabok, a kőkonzolok meglazulása és egyéb jelek veszélyessé, sőt adott esetben életveszélyessé teszik az épületet, akkor ezt a veszélyt azonnal el kell hárítani, és ebben a jó gazda gondosságával eddig is eljáró katolikus egyháznak és az államnak, továbbá a fővárosi és a kerületi önkormányzatnak együtt kell működnie. Abban sincs vitánk, hogy annak a rekonstrukciónak, ami elkerülhetetlen és nagyon szükséges, szintén el kell indulnia minél gyorsabban, és természetesen ebben is az államnak, az egyháznak, a fővárosnak és reményeink szerint európai uniós forrásoknak együtt kell biztosítani az anyagi feltételeket.
Azonban szeretnék kitérni néhány dologra, amit ön, illetve képviselő kollégája a tegnapi napon itt a Házban az üggyel kapcsolatban elmondott.
(9.20)
Nos, az egyik az, hogy vajon mi történt ebben a kérdésben, és mi az ügy előzménye. Ebben a kérdésben viszonylag egyszerű a tisztánlátás, ugyanis az történt, hogy a katolikus egyház tavaly decemberben világos tervet és javaslatot fogalmazott meg és juttatott el a kultusztárcához, azonban erre választ ő csak 2002 júniusában, a kormányváltást követően kapott, azaz nem tavasszal, a kormányváltás előtt történt bizonyos megfeneklése a dolgoknak, hanem egy jó féléves megfeneklésről beszélhetünk, amely tulajdonképpen, azt kell mondjam, az Orbán-kormány tevékenységéhez kötődik. Másrészt ön nem mondta, de tegnap elhangzott a Házban, hogy 2003-ban tervezte az Orbán-kormány, a Szent István-bazilika felújítása után a Mátyás-templom rekonstrukcióját. Ilyen tervvel mi nem találkoztunk.
Viszont ha tervről beszélünk, akkor el kell mondani, hogy a legégetőbb és legsürgősebb feladat pontosan egy olyan tervdokumentáció elkészítése és szakhatósági engedélyezése, amely alapján az egész felújítás és természetesen ennek a költségigénye is tervezhetővé válik. Ilyen terv ma nincs. Természetesen van egy felmérés, tudunk sokat az állapotról, de nem rendelkezünk ezzel a tervvel. Ez sajnálatos, mert ha rendelkeznénk, vagy rendelkeztünk volna, akkor már ebben az évben lett volna jó esélyünk arra, hogy európai uniós forrásokat is megszerezzünk. Remélem, erre a jövőben is lesz lehetőség, de 2003-ban a feladat valóban ennek a tervdokumentációnak az elkészítése, erre azonban a források rendelkezésre állnak.
Történt egyeztetés a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Miniszterelnöki Hivatal és a katolikus egyház között. Teljes az egyetértés abban, hogy 2003-ban mit kell tenni, és megjegyzem, abban is teljes az egyetértés, hogy kinek mi a dolga, és mi a felelőssége. Megismétlem tehát: az államnak, az egyháznak, a fővárosnak együttes felelőssége, hogy ezt a rekonstrukciót megoldja, és jó esélye van rá, hogy európai uniós forrásokat szerezzen ehhez, hiszen a Mátyás-templom nemcsak a magyar kulturális épített örökségnek egy kiemelkedő alkotása, hanem európai dimenziójú alkotás.
Végezetül szeretnék mondani önnek még egy mondatot anélkül, hogy egyházpolitikai fejtegetésekbe bocsátkoznék. Én örömmel veszem azt, hogy akár a katolikus egyház vagy egyházak számára a költségvetési források, a támogatások növekednek egyfelől, másfelől azt is örömmel látom, ha ezen forrásokkal való gazdálkodás szabadsága vagy szabadságfoka az egyházak számára növekszik.
Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me