KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Valószínűleg nem sokan emlékszünk már arra, hogy a napirend előtti felszólalás műfaja a Házszabály szerint eredetileg rendkívüli és országos fontosságú ügyek taglalására szolgált. Nem tudom, hogy rendkívüli dolog-e, hogy egy ország megemlékezik egy munkaterületről, amelyik valóban országos fontosságú ügyek intézésére vállalkozik, hiszen ezen a héten volt a szociális munka napja, és ezért a napirend előtti felszólalásom témájául ezt a munkaterületet választottam.
Egy olyan kormány és egy olyan politika nevében szeretnék köszönetet mondani a szociális munkát végzőknek, amelyik nem rázza le magáról a szegénység drámáját azzal, hogy aki iparkodik, az majd boldogul, és tudja, hogy a szegény nem maga tehet arról, hogy szegény lett; az irgalom nélküli politika stigmája társadalmi segítség nélkül le nem törölhetővé teszi ezt a bélyeget. Mi pedig arra törekszünk, hogy - a miniszterelnök által használt kifejezéssel -, menedéket, oltalmat, védelmet, a legtágabb értelemben szervezett társadalmi segítséget adjunk azoknak, akik erre rászorulnak. Ez a szociális munka lényege és tartalma.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A menedék, az oltalom, a szervezett társadalmi segítség az elmúlt néhány hónap és a következő egy esztendő politikájában legelőször is a családoknak, a gyermeket nevelőknek ajánl védelmet. Egy elrontott struktúrájú családtámogatási rendszerben kezdtük újra a családok segítésének a felépítését. Nagyon sok féltégla kopott el a melldöngetésben attól, hogy néhány juttatás újra alanyi jogúvá vált - ennek természetesen örülünk. De a legtöbbekhez eljutó alanyi juttatások mértéke, reálértéke az elmúlt években drámai módon lecsökkent, romlott: az a családi pótlék, amelyik a gyermekek 96 százalékához jut el, értékéből jelentősen vesztett, viszont az évek során emelkedett a gyermekek jogán járó adókedvezmény, amelyik viszont a gyermekeknek alig több mint a feléhez jut el.
Néhány hónap alatt, a következő esztendő költségvetésében a fejéről a talpára állítani egy folyamatot nem könnyű vállalkozás. Nem könnyű vállalkozás, különösen, hogyha úgy akarjuk ezt végrehajtani, hogy ne legyenek megszerzett juttatásoktól megfosztott vesztesek. Különösen nehéz ez a vállalkozás, ha úgy akarjuk végrehajtani, hogy egyértelművé tegyük: számunkra minden gyermek egyforma érték, és elvárjuk, hogy a közvélemény számára is egyforma érték legyen; nem lehet különbség jó és rossz helyre született gyermekek között.
Ezért változtattunk, javítottunk azokon a juttatásokon, amelyek gyakorlatilag mindenkihez eljutnak - a családi pótlék 20 százalékos emelése bizonyítja ezt -, és reméljük, hogy sikerül kiépíteni egy olyan rendszert, amelyik garantálja az emelkedést. Ezért emeltünk azon a juttatáson, amelyik a legszegényebbeknek ad menedéket, oltalmat, és hoztuk újra létre a gyermekvédelmi támogatást, amely a várandós anyákat is megilletheti. És ami valóban menedéket, tetőt, hajlékot jelent: a lakásépítési támogatás összegének megemelése, a lakhatási támogatás rendszerének újragondolása, ahol a nagycsaládosok, a - idézőjelben mondom - politikában mostanában többször emlegetett "panellakók" védelmét és biztonságát szolgálhatja.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az oltalom az időseknek is szól. Döbbenten hallgattam tegnap a méltányossági nyugdíjjal kapcsolatos interpellációt, hiszen a méltányossági nyugdíj megszüntetése 700 ezer bugyornyi nyomorúságot gyűjtött össze, és a számonkérés azoknak szólt, akik ezt megpróbálták enyhíteni. A 13. havi nyugdíj, az özvegyi kiegészítő nyugdíj megemelése és az időseknek is szóló lakhatási támogatás, úgy gondolom, hogy bizonyítja a kormány elkötelezettségét. Öröm a számomra, hogy a mai napon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Béki Gabriella képviselőtársam azokról is szólni fog, akiknek tényleg nincsen hajlékuk: a hajléktalanokról.
A szegénység hallgat. (Az elnök ismét csenget.) Azoknak akartam köszönetet mondani, és azoknak a nevében szóltam, akik a szegénység csöndjét is megértik.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me