ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 1989. november 20-án az ENSZ New Yorkban elfogadta a gyermeki jogok nyilatkozatát. Azóta minden évben ezen a napon ünnepeljük a gyermeki jogok világnapját. Mit mond az egyezmény? A gyermek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra szorul. A nyilatkozat és az azon alapuló gyermeki jogok nemzetközi egyezménye, amelyet a Magyar Országgyűlés is kihirdetett 1991-ben, szavatolja a gyermekek számára a jogot a védelemhez és a gondoskodáshoz, a színvonalas oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, az élethez és a fejlődéshez, a szociális biztonsághoz, a nemzeti és a kulturális azonossághoz.
Tisztelt Ház! Az ilyen emléknapok alkalmasak arra, hogy mint egy útjelző kőnél megálljunk, értékeljük, hogy meddig jutottunk, és felmérjük az előttünk álló utat.
(9.20)
Hogyan állnak hát a gyermekjogok ma Magyarországon? Kezdjük a gyermeki jogok legszégyenletesebb megsértésével: a gyermekszegénységgel. Teresa Albanez UNICEF-szakértő szerint a gyermeki jogok elutasításának legperverzebb formája a gyermekszegénység, mert a szegénység lehetetlenné teszi az alapvető jogok közé tartozó szükségletek kielégítését. 2001-ben Magyarországon 835 ezer gyermek kapott rossz szociális helyzete miatt kiegészítő családi pótlékot. Minden ötödik gyermek olyan családban nőtt fel, ahol az egy főre jutó jövedelem nem érte el a létminimum felét. Egy nemzetközi vizsgálatban, amikor 23 országot vizsgáltak meg, Magyarország a 22., utolsó előtti helyre került a gyermekszegénység szempontjából.
A nemzeti közép kormánya, a szocialista frakció, a demokratikus koalíció elkötelezett a gyermekszegénység elleni küzdelemben. Mit tettünk és mit teszünk? Szimbolikus lépésként első intézkedéseink között átcsoportosítottuk az országimázsra szolgáló pénzt gyermekétkeztetésre. Helyreállítjuk a családi pótlék egységét, kiterjesztjük a felsőoktatásban tanulókra, és 20 százalékkal növeljük értékét. Két lépésben kétszeresére növeljük az anyasági támogatás összegét. Helyreállítjuk a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, és gondoskodunk arról, hogy értékét megőrizze.
Tisztelt Ház! A szegénység nem az egyetlen veszély, amely gyermekeinket fenyegeti. A média napról napra beszámol a családon belüli erőszak, zaklatás, bántalmazás eseteiről, a gyakran tragédiákba forduló családi gondokról. Az is árulkodó, hogy az állampolgári jogok biztosa hosszú oldalakon keresztül sorolja jelentésében a gyermeki jogokat érintő beadványokat, a gyermeki jogok sérelmét.
Sok hát a feladatunk. A gyermekek nem képesek fellépni saját jogaik érdekében. Ezért az ő jogaik csak mások felelősségvállalásán, mások gondoskodásán keresztül érvényesülhetnek. Nézzünk tehát szembe ezzel a felelősséggel, és ahogy a szülő számára a legfontosabb a saját gyermekének érdeke, úgy legyen a mi parlamenti munkánk számára az egyik legfontosabb vezérlő csillag a gyermeki jogok érvényesítése.
Tudom, hogy sokat vitatkoztunk eddig is arról, hogy mi a legjobb megoldás, a legjobb út a gyermekek jogainak érdekében. Ez bizonyára innen kezdve is így lesz. De én hiszek abban, hogy ha kellő józansággal közelítjük meg ezt a kérdést, akkor a közös cél nem halványul el a viták során.
Tisztelt Ház! Dr. Benjamin Spock egyszer úgy nyilatkozott, hogy teremthetünk-e jobb világot gyermekeinknek. Én azt hiszem, igen. Ha elegen vagyunk, akiket ez lelkesít, és ha meg akarjuk változtatni a társadalomban azt, ami rossz.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me