DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Egy apró helyesbítéssel kell kezdenem, tudniillik nem vagyok a szabad demokratáknak a képviselője, de kétségkívül gazdasági és közlekedési miniszter vagyok, és az ő időkeretük terhére beszélek.
Tisztelt Képviselők! A kormány gazdaságpolitikájának, ami tükröződik a költségvetésben is, az a célja, hogy megteremtse a gazdaság tartós, gyors ütemű, egyensúlymegőrző, beruházás- és exportvezérelt növekedésének a feltételeit. Ennek érdekében elkerülhetetlen, hogy az elmúlt időszakban felhalmozódott egyensúlytalanságokat és az átláthatóság érdekében szükséges intézkedéseket egyidejűleg, az egyensúlytalanságokat csillapítva, az átláthatóságot növelve korrigáljuk, és egy gazdaságpolitikai kiigazítást hajtsunk végre.
A tárcánk költségvetés-politikája arra épül, hogy elősegítse az ország anyagi gyarapodását; a piac és az állam kapcsolatának tisztázását, különös tekintettel a rendszerváltás óta rendezetlen tételekre, többek között az előző kormányzat által pénzügyi szemetesládának használt MFB kitisztítására és fejlesztéspolitikára használására; a gazdaság és társadalom szereplőinek esélyegyenlősége megteremtésére az egyenlő hozzáférés elve alapján; a kis- és középvállalkozások gyorsabb ütemű fejlődését szolgáló intézkedésekkel, a tisztességes verseny elősegítése érdekében a közlekedési infrastruktúra fejlődését kívánjuk szolgálni, és a küszöbön álló uniós csatlakozás feltételeinek a megteremtését segítjük elő.
(12.40)
A GKM-fejezet ennek a meglehetősen komplex célrendszernek az elősegítése érdekében jelentős növekedéssel rendelkezik az idei várható teljesítéshez képest, hiszen 236 milliárd forintos fejezeti főösszeggel bír, szemben a 2002-re várható 173 milliárdos főösszeggel, ami közel 36 százalékos növekedés.
Ennek részben az az oka és célja, a szükséges programok elősegítésén túl, hogy a helyére tegyük, a költségvetésbe, az államháztartásba tereljük vissza azokat a kiadásokat, amelyek oda tartoznak. Ez a költségvetési támogatás, illetve ennek a többlete lehetővé teszi azt, hogy a fejezethez tartozó mintegy 48 költségvetési intézmény, illetőleg azok a szervezetek, amelyek itt működnek, a hatáskörükbe tartozó állami feladatokat ne csak maradéktalanul, hanem a korábbi évekhez képest magasabb színvonalon hajthassák végre. A többlettámogatás a különböző intézményeink részére mintegy 2,3 milliárd forint összegre rúg, ami arra is elegendő, hogy az uniós csatlakozással összefüggő felkészülési és többletfeladatokat végrehajthassuk, hiszen nem kevés ilyen feladat a tárca területén valósulhat meg.
Az ágazati programokra rendelkezésre álló forrásaink mintegy 142 milliárd forintra rúgnak, és először kerül a tárca költségvetésében nevesítésre az ISPA-támogatásban részesülő projektek megvalósítására szolgáló hazai saját rész. Így, e részesedés segítségével lehet többek között vasútfejlesztést gyorsítani. Szintén az átláthatóságot és a tisztánlátást szolgálja az, hogy az autópálya-részvénytársaságok támogatására szolgáló összeg 9,2 milliárd forint erejéig megjelenik a költségvetésünkben, szemben az előző évek gyakorlatával, ezzel megismerhetővé tesszük, hogy az autópálya-társaságok hogyan és milyen forrásból fognak működni. Ez a közlekedési infrastruktúra 2003-as működtetése és fejlesztése szempontjából fontos.
A fejezeti kezelésű ágazati előirányzatok tervezése során, összhangban a kormány programjával, kiemelt figyelmet fordítottunk az infrastruktúra fejlesztésére. Ezért hoztuk létre a felzárkóztatási, infrastruktúra-fejlesztési alapprogramot, amely már nem a pénzek focizását szolgálja, bár rövidítése FIFA, hanem arra szolgál, hogy átláthatóan használjuk fel infrastruktúra-fejlesztésre a privatizációból is rendelkezésre álló esetleges többletforrásokat.
Fontos hangsúlyozni, hogy 2003-ban a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére újra a költségvetésben, és nem azon kívül állnak rendelkezésre közel 80, 79,4 milliárd forint összegben pénzeszközök. Ez azt is jelenti, hogy eltérően az előző kormány gyakorlatától, három fontos különbséget fogunk tenni az infrastruktúra-fejlesztés terén. Az egyik: versenyeztetés és közbeszerzés révén történik meg a projektek építése és kivitelezése. A másik, hogy nem áll meg a kormányváltás ellenére sem, szemben az előző kormány gyakorlatával, a különböző közútfejlesztési projektek megvalósításának a sora. Végül a harmadik, hogy átlátható lesz, hiszen nem a költségvetést elkerülő forrásokból valósulnak meg ezek a programok. Ezen kívül külön a költségvetésben beruházási célú pénzeszközök jelennek meg a Törökszentmiklóst elkerülő útra, a hajdúszoboszlói út megvalósításának egy részére vagy a menetrendszerű autóbusz-közlekedés feltételeinek, gépjárműparkjának a rekonstrukciójára.
A beruházásokra központi forrásból 4,6 milliárd forint fordítható, ami ugyan lényegesen elmarad a 2002. év bázisszámától, azonban ha figyelembe vesszük, hogy az ISPA-támogatás teljes egészében közúti és vasúti fejlesztéseket szolgál és az ehhez szükséges sajáterő-szükségletet a tárca előteremtette, így a központi beruházásokra szolgáló összeg a tavalyi 39 milliárdhoz képest 46 milliárd forintot fog elérni. Így, ennek az összegnek a figyelembevételével, továbbá az úgynevezett FIFA, tehát a felzárkóztatási alapprogram pénzeszközeit figyelembe véve a legfontosabb beruházások folytatása, az újabbak előkészítése és a megfelelő előkészületi munkáknak a 2004-es csatlakozás idejére történő felfuttatása szerepel a céljaink között. A támogatási célprogramokra, amelyek a gazdaság uniós felkészülését szolgálják, 70,6 milliárdot fordítunk 2003-ban.
A kis- és középvállalati célelőirányzat keretében a tavalyi évhez képest mintegy 3 milliárd forintos növekedés fog bekövetkezni, 17 milliárdról 20 milliárdra emelkedik ez az előirányzat. Korábban két önálló célelőirányzatból, a regionális gazdaságépítési célelőirányzatból és a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból 2003-tól a beruházásösztönzés céljára egy összevont előirányzatot, a beruházásösztönzést szolgáló célelőirányzatot fogjuk működtetni. Ez utóbbinak, tehát a kis- és középvállalati célelőirányzatnak a célja az, hogy pénzügyi forrásul szolgáljon a középvállalkozás- és kisvállalkozás-fejlesztési programmá fejlesztett támogatási rendszereink számára, hiszen az új Széchenyi vállalkozásfejlesztési program a támogatási eszközöket továbbra is egységes keretbe fogja foglalni, és a teljes skáláját felöleli az ehhez szükséges állami eszközöknek. Így az EU-felkészülést segítő állami támogatások, a vállalkozások pénzügyi és tőkepiaci szolgáltatásokhoz segítő hozzájárulásában szerepet játszó hitel-, kamattámogatási és garanciafeltételek, sőt tőkebefektetési konstrukciók is meg fognak jelenni e célelőirányzat megvalósulásában. Emellett információk megszerzését és az EU-ra való felkészülési programokat is szolgálják.
Szeretném még bejelenteni, hogy a beruházásösztönzési célelőirányzatnak az a célja, hogy fenntartsa, előmozdítsa a magyar gazdaság tőkevonzó, tőkebefogadó képességét, de a Magyarországon már megtelepült és magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknak új munkahelyek megteremtésére irányuló készségét és képességét is segítse elő, és ez a beruházásösztönzési célelőirányzat a forrása az úgynevezett Okos Magyarország - vagy Smart Hungary - beruházásösztönzési program megvalósításának is.
Az országos közúthálózat fenntartását és működtetését biztosító útfenntartási és -fejlesztési célelőirányzat összege a támogatásokat tekintve 55 milliárdot tesz majd ki, így az útgazdálkodási keretek között prioritást élvező út-híd üzemeltetési előirányzat az előző évhez mérve 5,4 százalékkal, a karbantartás 8,6 százalékkal fog emelkedni. Ennek folytán, aki jártas az útkarbantartási kategóriákban, tudja, hogy az úgynevezett C típusú - ez egy emelt típusú - karbantartási munka elvégzésére válik alkalmassá ezeknek a forrásoknak a felhasználásával a tárca költségvetése, ezeket fogja tudni szolgálni.
Szeretnék még néhány szót szólni a MÁV-ról, mint a hozzánk tartozó, a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató vállalatrendszerről. A jövő évben a tárca költségvetése arra lesz alkalmas e tekintetben, hogy a társaság feszült pénzügyi helyzetén részben a reformintézkedésekkel, részben pedig bizonyos támogatási előirányzatoknak a kilátásba helyezésével enyhítsen, és egy kétéves program keretében átvezesse a Magyar Államvasutakat az Európai Unió ajánlásai által meghatározott működési útra. Így a 2003-ban foganatosítandó racionalizálási intézkedések révén nemcsak költségek csökkentésére kerül sor, hanem arra is, hogy a személyszállítás tekintetében az állam magára tudja vállalni a közszolgáltatási feladatokat, a pályavasút üzletágban a működéshez és a fejlesztéshez hozzájáruljon, míg a fennmaradó, önálló formába szervezendő üzletágaknak pedig a saját piaci bevételhez történő juttatását segíthesse elő.
A GKM úgy ítéli meg, hogy a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetése keretében tisztázódik az MFB helye és szerepe.
(12.50)
A bank gazdaságon kívüli szerepe, ami 1998-2000-ben az államháztartási átláthatóságot elkerülő rendkívül vegyes, szinte vegyeskereskedésben öltött testet, megváltozik, és ennek folytán valóságos fejlesztési bank funkciói alakulnak ki. Ennek az a következménye, hogy az európai statisztikai normák közé tereljük a bank működését, és így lehetővé válik az, hogy a parlament, az Országgyűlés valóban megismerhesse, hogy a közpénzek elköltéséből mi valósul meg, milyen fejlesztési akciókra kerül majd sor.
Összességében a 2003. évi költségvetési törvényben biztosított javasolt változtatások azt teszik lehetővé, hogy megszűnjön az úgynevezett kvázi fiskális funkció, az átláthatóságot, a szabad hozzáférést és a versenyt segítse elő a tárca költségvetése.
A kormány lényegében először nyúl hozzá a rendszerváltás óta érdemben is a MÁV szervezeti, szerkezeti, pénzügyi, gazdálkodási problémáinak az átalakításához, megoldásához, a reformhoz. Először tisztítjuk ki a felgyűlt, a rendszerváltás óta meglévő szennyest és az előző kormány által itt hagyott MFB-problémákat, és 2003-ban döntő fordulat következik be a magyar közpénzügyek kezelésében. Ezzel megkezdődhet a gazdasági rendszerváltásnak az az utolsó fázisa, amelynek a végén a magyar piacgazdaság az európai egységes piac részévé válhat, három, valamennyi modern gazdaságot jellemző alapelv megvalósítása mentén: ez a szabad hozzáférés, az esélyteremtés; az átláthatóság, a közpénzek átlátható elköltése; a versenyképesség és a szabad és tiszta verseny megteremtése. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me