DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Mátrai Márta elnök asszony szavait hallgatva, nem voltam benne biztos, hogy a magyar parlamentben vagyok-e vagy a német parlamentben, mert még abban sem vagyok biztos, hogy a német gazdaság teljesítménye alapján egyetlen esztendő alatt annyi változás és annyi intézkedés megengedhető lenne, mint amit Mátrai Márta képviselő asszony javasol. Érdekes, hogy azért ezek a javaslatok nem nagyon hangzottak el 2001-ben, 2002-ben. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Mátrai képviselő asszony megállapította, hogy nincs az egészségügyi és szociális tárca költségvetésében fedezet - szerinte - szociális rekonstrukcióra, családpolitikára, szociális üdültetésre és így tovább. Szeretném önnek is elmondani - mint ahogy ezt már a bizottsági ülésen elmondták a kollégáink -, hogy ez a fedezet rendelkezésre áll egy 8,4 milliárdos kiemelt előirányzaton belül. Igaz, hogy nincs külön 1 milliárd családpolitikai pályázatra, de felhívom a figyelmét, hogy mi azt találtuk ebben az esztendőben, hogy nem volt célszerű és hatékony a felhasználás ezeknél a pályázatoknál, például a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben a céltól eltérő felhasználás miatt 18 millió forint kifizetését voltunk kénytelenek megtagadni és a fedezetet zárolni, és több hasonló dolgot mondhatnék.
A családi pótlék emelése, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás emelése és más hasonló juttatások emelése több mint 100 milliárd forint többletet jelent a gyermekes családoknak jövőre.
Ami pedig a fogyatékosok ügyét illeti: igen, 700 millió forinttal van betervezve egyes kiemelt egészségügyi és szociálpolitikai feladatok jogcímen fogyatékosprogram támogatására keretösszeg, de azért azt ne tessék elfelejteni, hogy időközben a fogyatékostámogatási szolgálatok már normatív támogatást kapnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és hatvan ilyen szervezet működik, 10 millió forint/év támogatásban részesülnek. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor éppenséggel összesen 1 milliárd 300 millió forinttal kell számolni (Az elnök ismét csenget.) a következő évben, tehát emelkedést mutat a fogyatékosok támogatása.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me