DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés tervezetéből kiderült, mi is a valóság, azaz hogyan gondolkodnak a jelenlegi kormánypártok az ország jövőjéről. Nincs többé szocialista, SZDSZ-es mellébeszélés, a helyzet teljesen világossá vált; merthogy Medgyessy Péter kormánya egy olyan előterjesztést tett le a parlament asztalára, amely a szocialistáktól már megszokott módon, az országépítés folytatása helyett a leépítés programját irányozza elő. Mindezt szakmailag olyan alacsony színvonalon teszi, olyan átlátszó módon, annyi hibával, hogy erre e Házban még nem volt példa.
Vegyük szépen sorjában! Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium fejezet költségvetésében teljesen összevonták a két ágazat költségvetését, így a jövőben nem tudhatja senki, hogy milyen jogcímen és mekkora összegre számíthat a szakmai fejlesztésében. Ez azt jelenti, hogy a szocialisták kitörölték a költségvetésből a szociális intézmények rekonstrukciós programját, a falugondnoki szolgálatot, a szociális célú üdülés támogatását, a szociális válságkezelő programokat, a hajléktalanok ellátása fejlesztésének előirányzatát, és mindezeket egy úgynevezett gyűjtősorba, az egészségügyi és szociális ágazati kiemelt feladatok sorába rejtették. Mindezekből csak arra következtethetünk, hogy ezek a célok nemcsak hogy nem fontosak Csehák Judit minisztériumának és kormányának, hanem az egészségügyi és szociális ágazat előirányzatainak összemosása még a szociális terület szakmai-pénzügyi függetlenségét is veszélybe sodorja.
De nemcsak a fejlesztéstől vonnak el jelentős forrásokat, hanem az intézmények működőképessége is veszélybe kerül, hiszen a normatív támogatások egyáltalán nem fedezik a várható kiadásokat. A 2002. évi osztogatásoknak most az az ára, hogy a bérfejlesztések 2003-ra áthúzódó hatásainak csak a 60 százalékát tervezték be a működési költségvetésbe, nullaszázalékos 2003. évi bérfejlesztési és ugyancsak nullaszázalékos dologi költségvetés mellett, tehát teljesen leírják az ágazati fejlesztéseket, és megnyomorítják a szociális ágazatokat.
A családtámogatási rendszer továbbfejlesztése is elmarad, ugyanis sem a gyermekek után járó adókedvezményt, sem a gyermekgondozási díj felső határát nem emelték fel; sem a gyermekgondozási segély, sem a gyermeknevelési támogatás korszerűsítése nem kezdődött el, pedig most már lenne alkalom a továbblépésre; a családi pótlék rendszerét sem fejlesztették szakmailag megfelelő módon, bár a megnövelt források mértékével teljes mértékben egyetértünk. Bevezetik ugyan a kétgyermekes apák kedvezményét, ami persze a Fidesz javaslata, a kiterjesztett jogosultságú nagyszülők gyesével együtt. Az már csak hab a tortán, képviselőtársaim, hogy az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi feladatainak normatív támogatása című előirányzat kitöltetlen maradt a költségvetésben, egyáltalán nem írtak be számot a feladatokhoz. Megkérdezném: csak nem kevesebb pénzt akarnak juttatni az önkormányzatoknak, mint eddig?
Az egyik legfájóbb mozzanat a szocialisták visszatérése az 1995. év gyakorlatához: akkor a családi támogatások leépítésével szétvertek egy működőképes rendszert, és nem adtak helyette semmit, csak rosszkedvet, fantáziátlanságot és békétlenséget. Kifinomultabb módszerekkel ugyan, de úgy látjuk, hogy most ugyanezt teszik. Ugyanis teljesen törölték a tárca költségvetéséből a családpolitikai programok tavalyi 1 milliárdos, az idén 1,4 milliárd forintos előirányzatát; legalább világos számunkra, hogy ez sem fontos önöknek. Lelkük rajta; sem a családok, sem a civil szervezetek, sem az egyházak megerősítése, úgy látszik, nem céljuk önöknek.
Nincs miért csodálkozni, ha a nyugdíjasokkal is ugyanígy bánnak a képviselők: megígérték a 13. havi nyugdíjat, ehelyett kapnak egy 53. hetit, egy hetet - ez éppen négyszer kevesebb annál, képviselőtársaim, mint ami a kampány során elhangzott. Már megint az időseket csapják be a legjobban, és tulajdonképpen ez egy új szocialista jelszó is lehetne, hogy "kevesebbet az időseknek". Igaz, ugyanezt tették 1994 és '98 között, amikor mintegy 12 százalékkal csökkentették a nyugdíjak reálértékét; ez átlagosan mintegy 200 ezer forinttal rövidítette meg az időseket személyenként.
Kérdezem, hogy mikor kezdik meg végre a szocialisták az általuk okozott tartozás kamatokkal együtt számított törlesztését, mert a költségvetés erre sehol sem tartalmaz sem előirányzatot, sem pedig szándékot. Hova tették a pénzt, képviselő hölgyek és urak? Hol van az üvegzseb, tisztelt képviselőtársaim? (Derültség az MSZP soraiban.)
Ezekkel szemben, tisztelt Országgyűlés, a Fidesz-Magyar Polgári Párt javaslatai a következők: váljanak szét az egészségügyi és a szociális ágazat fejlesztési forrásai, és kerüljenek vissza a költségvetésbe a kiemelt tételek. A szakmai szervezetek védelme érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) újra kapjanak önálló, nevesített előirányzatot a fogyatékosok szervezetei, az alapítványok, az egyházi és társadalmi szervezetek; csak így lehetne elkerülni (Az elnök ismét csenget.) azt a szocialista szándékot, hogy a civil szervezetek egymással marakodjanak...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me