DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Rogán képviselőtársam hallatlanul ért ahhoz, hogyan lehet egy vitát tönkretenni. Miközben a költségvetés van napirenden, ügynökkérdéseket feszeget, amelyek ráadásul nem is voltak ügynökkérdések. Felhívom Lasztovicza Jenő képviselőtársam figyelmét arra, a Szocialista Párt nem azt mondta, hogy Medgyessy Péternek nem volt kapcsolata állambiztonsági szervekkel, hanem azt mondta, hogy nem volt ügynök, és ez azóta egyértelműen be is bizonyosodott. Nagyon jó lenne, ha ezt az egész témakört félretennénk, és visszatérnénk arra, ami itt ma a feladatunk, a költségvetési törvényjavaslat megtárgyalására.
Felmerültek itt külpolitikai és gazdaságpolitikai általános szempontok is. Rogán képviselőtársam nagyon határozottan megfogalmazta az orosz tőkével és általában az oroszokkal szembeni ellenérzéseit, és az Egyesült Államokra is utalt, mint olyan államra, amely - úgymond - politikai alapon befolyásol gazdasági döntéseket. Ez amúgy igaz is. Azt azonban Rogán képviselőtársam elfelejti, hogy az Egyesült Államoknak is megváltozott az Oroszország-politikája, tehát teljesen felesleges itt russzofob megjegyzéseket hangoztatni, miközben azon nem fogunk tudni változtatni, hogy Oroszország egy viszonylag közel levő állam, és Magyarország számára rendkívül jelentős gazdasági és kereskedelmi partner.
Oroszország esetében az Egyesült Államok is úgy látja, hogy egyfajta stratégiai szövetséget kell létrehozni - amelybe számos ország beletartozik -, akár az oroszokkal is, a nemzetközi terrorizmus elleni harc érdekében. Ezt teljesen figyelmen kívül hagyta a Fidesz politikája. Amikor Orbán Viktor Bostonban átvette a díszdoktori oklevelét, akkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a koalíciót nem lehet úgy együtt tartani, ahogy azt az Egyesült Államok is gondolja, mert egy ilyenfajta együttműködésnek közös értékeken kell nyugodnia. Valójában azonban most az amerikaiak is és az EU-tagállamok is úgy érzékelik, hogy megvan ez a közös értékalap, csak a Fidesz nem hajlandó a világ változásait figyelembe venni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me