KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hozzászólásomban a honvédelmi tárca jövő évi költségvetésével kívánok foglalkozni. Az előterjesztés két nagy feladatcsoportot kezel, az első feladatcsoport a NATO-tagságot és az ehhez kapcsolódó nemzetközi kötelezettségeket tartalmazza, a második csoport a haderő-átalakítást és ennek lényegeként az önkéntes haderőre való fokozott áttérésből adódó feladatokat foglalja magában.
Az én olvasatomban a NATO-tagság és a nemzetközi kötelezettségek priorálása a Magyar Honvédség technikai korszerűsítését, kompatibilitását, azaz a NATO-országok hadseregeiben kialakult rendszerekbe való beilleszkedést és az interoperabilitást - a teljes együttműködő képességet - jelenti. E csoport elemzésekor kerestem a Gripen bérleti szerződésre, a rádió- és gépjárműtenderekre, a külföldi békefenntartó, béketeremtő misszióban való részvételre, a nemzetközi gyakorlatokra fordítandó költségeket, hogy csak a fontosabb összetevőket emeljem ki. A második priorált csoporttal kapcsolatban pedig a haderő átalakítására és az önkéntes haderőre való áttérésből adódó feladatok kiemelt támogatását kerestem. Véleményem szerint ez az ország védelmi szükségleteinek és a költségvetési lehetőségeknek az ésszerűbb összehangolását, a hadsereg valamely új képességének kialakítását, a gazdálkodás hatékonyságának javítását, a központosítás és a decentralizálás optimális kialakítását, a katonák élet- és munkafeltételeinek fokozott javítását, a laktanya-rekonstrukciós programok erőteljes folytatását jelenti, hogy csak néhány tényezőt emeljek ki.
Elöljáróban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a tárca költségvetése jelentős növekedést mutat, több mint 53 milliárd forint a növekedés az idei esztendőhöz képest. Az Orbán-kormány idején végrehajtott 70 százalékos béremelés jövő évi hatása, a Gripen bérleti díj esedékes része és a Gripen repülőgépek pilótáinak kanadai kiképzési költségei teljes mértékben elviszik a növekményt, sőt még 1,5 milliárddal többet is igényelnek.
(13.40)
Ha az inflációt is beleszámolom, ami a kormány prognózisa szerint 4,5 százalék, mindjárt 13 milliárddal kevesebb a jövő évi költségvetés, mint az idei.
Az előbb említett fő számok birtokában nem sok jót ígér a törvényjavaslat, ha a prioritások szerint tételesen vizsgálom az előterjesztést. A rádiótender költségvetési tétele teljesen hiányzik, pedig 20-25 éves rádiókészülékekkel a hadsereg interoperabilitása nem csorbát szenved, hanem - ki kell mondani - együttműködésre alkalmatlan. A gépjárműtenderre biztosított fedezet nagyjából megfelel az 500 német, 15-20 éves gépjármű beszerzésére és rendszeresítésére fordított összegnek.
A jelenleg is folyó külföldi békefenntartó és béketeremtő műveletekben, nemzetközi gyakorlatokon való részvétel költségei a tárca képviselői szerint elégségesek, az igényeket fedezik. A napokban viszont hallani lehetett, hogy amennyiben új béketeremtő akcióban vennénk részt, 1,5 milliárd forintnak megfelelő forrást kell keresni és találni, amelyet meg is fognak találni e költségvetésben - bár ne bizonyulnék jó jósnak! - a katonák élet- és munkakörülményeit biztosító tételek kárára.
A prioritások második csoportját a haderő átalakításából és az önkéntes haderőre való gyorsított áttérésből adódó feladatok képezik, amelyek nagyon szoros összefüggésben vannak a haderőben foglalkoztatott katonák és polgári állomány élet- és munkakörülményeivel. A haderő felülvizsgálatát végző bizottság jövő év márciusában készíti el jelentését, amelyből az már nyilvánvaló, hogy a jelenlegi létszámoknak megfelelő haderőstruktúra kialakítására fog javaslatot tenni, mert a költségvetés ezt egyértelműen rögzíti.
Általános vélekedés, hogy a hadsereg sikeres átalakításának kulcskérdése a szerződéses katonák egyrészt szükséges létszámának biztosítása, másrészt a hadsereg kötelékében való megtartása. Véleményem szerint itt kezdődnek azok a gondok, amelyek megszüntetésére nem látok biztosítékot ebben a költségvetésben.
Minden felelős katonai vezető hangsúlyozza, hogy a csapatoknál szolgálók élet- és munkakörülményeit javítani kell, azaz olyan feltételeket kell teremteni a szerződéses állománynak, amelyek sokkal jobbak, mint ami a sorállománynak minimálisan megfelelt. A 2000-ben elfogadott, a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló országgyűlési határozat azért nem határozta meg az önkéntes haderőre való áttérés határidejét, mert a költségvetés lehetőségeit reálisan elemezte, és a megvalósíthatóságot tekintette fontosnak.
Most viszont a szocialista kormány, talán az SZDSZ nyomására, igyekszik a választási ígéreteknek megfelelően gyorsítani az áttérést, de nem képes azokat a feltételeket kielégíteni, amelyek szükséges és elégséges feltételeit biztosítják a gyorsításnak. A felelőtlen gyorsítási folyamat nagyon sok pénzébe kerülhet az ország lakosságának. Egy szerződéses katona kiképzése az első évben 1-4 millió forint közötti összegbe kerül. Az átlagos, 15 hónapos szerződéses időtartamot tekintem mérvadónak, így 1-5 millió forintot kell fordítani egy-egy katona kiképzésére.
Azt könnyű belátni, hogy ez nagyon drága. Sokkal ésszerűbb lenne ezt az összeget úgy megtakarítani, hogy megőrzöm az állományt, és még csak nem is az optimális időtartamra, ami tíz-tizenkét év volna, de legalább öt évre biztosítom. Ez feleslegessé tenné két teljes szerződéses állomány toborzását és kiképzését. A jövőre tervezett létszámot tekintve, ki sem merem mondani: 37 milliárd forint megtakarítást jelenthetne ez öt év alatt.
Mi hát a teendő a szerződéses katonák megtartása érdekében? Az én logikám szerint erőteljesen kellene folytatni a laktanya-rekonstrukciós programot, valamint a laktanyák, kórházak felújítását; viszont a törvényjavaslat 2,5 milliárddal csökkenti e kiadásokat, így a program végső határideje egyre csúszik.
Az élet- és munkakörülményekre fordított kiadásokat csorbítja a 14. havi, korábban betervezett illetmény megvonása is, ami több mint 4 milliárd elvonással jár.
Ésszerűsíteni kellene a tiszthelyettesképzést is. A tiszthelyettes-utánpótlást a szerződéses állományból az adott katonai szervezetnél kellene megoldani, a szükséges tanfolyamokon. A legkiválóbb szerződéses tiszthelyetteseket, ha megfelelő iskolai végzettséggel rendelkeznek, hivatásos állományba lehetne venni. Így az alakulatok saját maguk részére minőségi képzést folytathatnának, a jelenleginél sokkal olcsóbb módon.
A napi működést biztosító dologi és felújítási költségeket vizsgálva, amelyek fontos hatással vannak az állomány munkakörülményeire, még az idei szintet sem érik el. Nem véletlenül említettem, hogy a haderő-átalakítás során meg kell találni a centralizáció és a decentralizáció helyes arányát. A túlzott centralizáció a szűkös költségvetés miatt szükséges, mert év elején nem lehet az alakulatok részére a pénzeket előre elosztani, hanem menet közben állandó módosításra van szükség, nemcsak az egyes rovatokon belül, hanem azok között is.
A hadsereg új képességeinek kialakítása érdekében tett fontos lépésnek tekintem a Gripen-programot, viszont a jövő évi szűkös költségvetés alapján teljesen indokolatlannak tartom a minisztérium azon törekvését, hogy a Gripen-repülőgépekre a jelenlegi szerződésben foglaltakon túl újabb összegeket fordítson. Az új Gripenek az eredeti szerződésben foglaltaknak megfelelő átalakítás után képesek lesznek együttműködni a NATO-partnerekkel. Ha a gépek légi utántöltése meg lenne oldva, még jobb lenne, ezzel maximálisan egyetértek. Ha a tárca új bérletidíj-fizetést tud elérni, azzal is teljesen egyetértek. De azzal semmi esetre nem értek egyet, hogy ilyen szűkös jövő évi és várhatóan még jó néhány évi költségvetés mellett több tízmilliárdot költsünk presztízsfejlesztésekre.
Az eddig elhangzottak összegezéseként elmondhatom, hogy mi tartjuk magunkat a 2000-ben a pártok között majdnem teljes egyetértéssel elfogadott, a Magyar Honvédség tízéves fejlesztési irányairól szóló országgyűlési határozathoz, amely kimondja: az átalakítás végére a Magyar Honvédség létszáma, harcképessége, kiképzettsége, technikai felszereltsége tekintetében a NATO-országokban kialakult átlaghoz kell közelíteni.
Mindezekre biztosítékot nem látunk, ezért a Magyar Demokrata Fórum a honvédelmi tárca költségvetési javaslatát nem támogatja.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me