ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt örömmel hallottam, hogy ezek szerint, illetve örömmel nem, de tényszerűen meg kell állapítanom, önök nem cáfolják, hogy olyan mértékű vagyoneladást terveznek, ami ebben a mellékletben szerepel.
Azt, hogy mindez természetesen majd az egyébként nagyobb hiány finanszírozására szolgál, én azt gondolom, még ezt sem cáfolták, ezek szerint terveznek privatizációs bevételt, amelyről elfelejtették egyébként, a mértékéről is elfelejtették tájékoztatni a Házat. Azok a bizonyos, Európai Unióban szokásos elszámolási szabályok, amelyekről Göndör képviselő úr beszélt, azért tartalmaznak egy költségvetésihiány-számítást, és tartalmaznak olyan költségvetési bevételeket is, amilyen a privatizációból származó bevétel, azokat is fel szokás tüntetni egy költségvetési törvényben, ebben én nem találtam sehol. Ez miért van így, Göndör képviselő úr?
Ugyanúgy, ahogy, én azt gondolom, az sem indokolt, és ezt azért tegyük már szóvá, mert én azt gondolom, ehhez jogunk van, nem lehet úgy fogalmazni, hogy Magyarországon nincs lehetősége a kormányzatnak arra, hogy a privatizációnál, tehát akkor, amikor értékesít jelentős állami tulajdonban lévő vagyonelemeket, bizonyos tőkéscsoportokat kizárjunk. Erről szól az Amerikai Egyesült Államok teljes gazdaságpolitikai gyakorlata is akkor, amikor politikai célok mentén világossá teszik, hogy egyébként mely tulajdonosi csoportok jelenléte akár az amerikai gazdaságban nemkívánatos. Érdekes módon, én ezt állítom, hogy Magyarország számára az orosz tulajdonosok, a jelentős orosz tőke jelenléte Magyarországon nemkívánatos sem politikai, sem gazdasági szempontból. Érdekes módon az elmúlt 12 esztendőben megvoltak az eszközök arra, hogy mivel ez nem áll érdekünkben, ezért ezt korlátozni is tudjuk. Ha önök ma azt állítják, hogy nincsenek ilyen eszközök, ezzel gyakorlatilag azt mondják, hogy nem kívánják korlátozni.
Ha Veres képviselő úr vagy bárki a szocialista frakcióból itt azt fogja mondani (Az elnök jelzi az idő leteltét.), hogy önök nem kívánnak az orosz tőkének terepet adni Magyarországon, minden állításomat azonnal visszavonom. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me