SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában egy tágabb kitekintéssel kezdeném a hozzászólásomat. Hozzászólásom egyébként alapvetően a családtámogatásokat és a szociális rendszert érinti.
Az elmúlt hónapokban sajnálatos módon igen negatív statisztikai adatok láttak napvilágot. A KSH 2002. szeptember végi adatai azt mutatják, hogy 2002 első hét hónapjában 55 500 élve születést regisztráltak, pontosan 1300-zal kevesebbet, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ugyanakkor a halálozások száma ugyancsak 1300-zal nőtt, 77 500 magyar állampolgár halt meg az első hét hónapban. A népességcsökkenés mértéke tehát 13,7 százalékos.
A KSH Népességtudományi Intézetének 2002 októberében megjelent 2001 novembere és 2002 februárja között végzett reprezentatív felméréséből pedig az a meglepő jelenség derült ki, hogy megjelentek az akaratlagos gyermektelenség első jelei, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Ez a magatartás alapvetően a 25 év alatti korosztályra jellemző.
Nem véletlen tehát, hogy a népesedési kormánybiztosság munkájában részt vevő szakértők azt jósolják: 2050-re mindössze 8 millió 62 ezer magyar állampolgár lakja hazánkat.
A helyzetet súlyosbítja a magas abortuszszám is: 2001-ben 56 ezer abortuszt hajtottak végre hazánkban. Minden száz élve születésre 58,1 terhességmegszakítás jutott. Az abortuszok száma az utóbbi négy évtizedben ennél mindig magasabb volt, de ez a csökkenés még mindig jóval rosszabb adatokat mutat, mint Nyugat-Európában bárhol.
A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint családpolitikai, szociálpolitikai intézkedések sorozatára van szükség a népességfogyás megállításához. Vizsgáljuk meg tehát a 2003. évi költségvetési törvénytervezet tükrében, hogyan alakul a családok helyzete, történnek-e intézkedések a népességfogyás megállítására! A válasz egyértelműen nem, hacsak a kiegészítő családi pótlékról rendszeres gyermekvédelmi támogatásra átkeresztelt ellátási forma 400 forintos emelését nem említjük, vagy - ha fekete humort szeretnék most itt emlegetni - esetleg ide sorolhatnánk a terhességmegszakítási előirányzat 10 százalékos emelését.
Igaz, 2002-ben történtek jó családpolitikai intézkedések. A családi pótlék 20 százalékos megemelését a Magyar Demokrata Fórum különösen fontosnak tartotta, de szükségesnek tartjuk a tudatos családpolitika továbbfolytatását, hiszen ennek az esztendőnek a végére valószínűleg 2 ezer gyermekkel születik kevesebb, mint tavaly.
Az áthúzódó hatásokat is figyelembe véve a 2003. évi családi és gyermektámogatások összege 12,5 százalékkal növekszik, ami reálértéken csak 8 százalékot jelent. A gyermekes háztartásokba jutó családtámogatások közül az anyasági támogatások mintegy 33 százalékot tesznek ki. Ezért tartotta fontosnak a Magyar Demokrata Fórum a családok támogatásáról szóló törvény tárgyalásánál, hogy a törvény 26. §-át módosítsuk, és a gyermekgondozási támogatások összegét az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 száza-lékára emeljük. Ez 2002-ben 10 ezer forintos emelkedést tett volna lehetővé, pontosan annyit, amit Medgyessy Péter miniszterelnök úr 2002. március 20-i levelében a választópolgároknak ígért. Sajnos, a módosító indítvány szavazási procedúrájánál az amnézia jelei mutatkoztak, mert a kormánykoalíció képviselői egyöntetűen elutasították a javaslatot, ismételten megszegve ezzel választási ígéreteiket.
A családok támogatásáról szóló törvényjavaslat bizottsági vitájában egyébként az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium képviselője azzal indokolta ennek a módosító indítványnak az elutasítását, hogy ez a 2003. évi költségvetésnél 30 milliárd forintos többletkiadást eredményezne. A Magyar Demokrata Fórum egyértelműen kijelenti, hogy a népességfogyás megállítása nem lehet pénzkérdés. Így sajnálattal kell megállapítani, hogy a gyes összege 2003-ra mindösszesen 4 ezer forinttal emelkedik.
Csehák Judit miniszter asszony egyébként a családok támogatásáról szóló törvényjavaslat vitájában rendkívül drámaian szólt a gyermekszegénységről. Mi átérezzük ezt, és tudjuk, a gyermeket vállaló családok sajnos sokszor a szegénységet is vállalják. Éppen ezért sajnálom Burány Sándor államtitkár úr azon magatartását, amellyel most, 2000 után nem javasolja a családi pótlék 50 százalékos emelését.
Ugyancsak fontosnak tartaná a Magyar Demokrata Fórum a gyermekgondozási díj kiterjesztését a gyermek hároméves koráig. Minden bizonnyal ez is a népességfogyás ellen ható intézkedés lehetne. Kár, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium ezen a területen sem tesz semmit, pedig Csehák Judit miniszter asszony már 1989. augusztus 8-án azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy 1990-ben sokkal könnyebb lesz a gyermekes családok helyzete, hiszen a gyedet a gyermek hároméves koráig fogják kiterjeszteni. Mindjárt 2003-at írunk, és még nem történt semmi; a gyed előirányzatának az emelkedése várhatóan mindösszesen 10 százalékos lesz 2003-ban.
A kormányprogramban önök azt az ígéretet tették, hogy a családi adókedvezményeket továbbfejlesztik, mégpedig úgy, hogy "A családi adókedvezmények intézményét úgy fejlesztjük tovább, hogy ez a jelentős támogatás eljusson azokhoz is, akik ma ezt még kisebb jövedelmük miatt nem élvezhetik." Mi ezt támogatjuk, de semmi jelét nem látjuk, pedig a Magyar Demokrata Fórum úgy véli, nemzetstratégiai érdek, hogy a családi támogatások összege a ciklus végére megduplázódjon. Várhatóan a gazdaság növekedése biztosítja ehhez a fedezetet.
Ugyancsak megállapíthatjuk, hogy nem történt semmi a részfoglalkoztatás feltételeinek megváltoztatásában sem a költségvetés bevételi oldalának tervezésekor, pedig ez nagyban segítené a gyermekvállalást, a gyesről vagy gyedről visszatérők, elsősorban az anyák reintegrálását a munka világába. Divatos mondatokat olvashatunk önöktől mindenütt az emberi tőkébe fektetett beruházásról. Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Felhívom figyelmüket, hogy ez a beruházás a születéssel kezdődik.
A Magyar Demokrata Fórumnak tehát az a véleménye, hogy a költségvetési törvény mindenképpen módosítást igényelne a családtámogatási intézményrendszer vonatkozásában, a népességfogyás megállításához már rövid távon is szükséges intézkedések megtétele érdekében.
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium költségvetési fejezeténél hívnám még fel néhány problémára a figyelmet. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás jelenleg 12 megyében működik, de külön normatíva a tervek szerint csak 2004. január 1-jétől lépne be erre a feladatra.
(13.00)
Ugyan valóban most került benyújtásra az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezettel együtt a szociális törvény módosítása, ami a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást az alapellátások között sorolja föl, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ennek a finanszírozásához szükséges pénzeszközök csak pályázati úton érhetők el.
Rendkívül fontosnak tartja a Magyar Demokrata Fórum a szociális felzárkóztató programok előirányzatát mint aktív szociálpolitikai eszközrendszert. Mint tudjuk, az előirányzat az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben, településein a szociális feszültségek enyhítésére, kezelésére szükséges programok támogatását szolgálja. Kísérleti jelleggel 2001-ben elindult egy kistérségi szociális fejlesztési program a pásztói kistérségben, s 2002-ben további három településen és három térségben folytatódott ez.
Az MDF véleménye szerint a 200 millió forintos nevesített összegen túl a 8 milliárd 393 millió forintos kiemelt egészségügyi és szociálpolitikai feladatok előirányzaton belül további fedezetet igényelne ez a cél. Információim szerint a teljes keretösszeg az elmúlt évi 745 millió forintról mindösszesen 820 millió forintra növekszik. Ezen az összegen belül a szociális felzárkóztató programra legalább 500 millió forintra lenne szükség.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum a népességfogyás megállítása, a családok támogatása és a szociálpolitikai eszközrendszer hatékony alkalmazása érdekében a javasolt módosítások elfogadását feltétlenül szükségesnek tartja.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me