TÓTH IMRE

Full text search

TÓTH IMRE
TÓTH IMRE (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Hasonlóan folytatom a kérdéssort. Hol található meg a költségvetésben az önhikis önkormányzatok növekvő arányával azonos mértékben beállított fedezeti oldal? Sehol - noha az előterjesztők is pontosan tudják, hogy az önkormányzatokra kirótt teher mértéke meg fogja növelni az önkormányzatok számát ebből a körből.
A másik: többször elhangzott, többek között a belügyminiszter asszonytól, hogy a gázközművagyon most kifizetésre kerülő részarányának valamivel több mint 11 milliárdja az önkormányzatokhoz kerül. Igen, a mi kormányzati döntésünk következtében, hiszen a jelenlegi kormányzat végrehajtotta a 2001. évi LXI. számú, általunk rögzített törvényt. Ez helyes. A probléma, amit föl szeretnék vetni, hogy sajnos az önkormányzatokhoz nem készpénz formájában szándékoznak telepíteni ezt az összeget, hanem idővel - egy, két, három, négy éven belül -, lassan csöpögtetik ezt a lehetőséget, tehát behatárolt az időkeret, de annak idején egy pillanat alatt vették el az érintett önkormányzatoktól, jogalap nélkül, ezt a közművagyont.
Egy furcsa dolog: úgy tűnik, hogy miközben az önkormányzatok az Ötv. szerint állítólag egyenrangúak több tekintetben - eljárásjogi szempontból feltétlenül -, Budapest polgármestere a pénzügyminiszterrel külön típusú, önjáró tárgyalásokat indíthat. Én azt gondolom, minden polgármester kollégát arra kell biztatni, hogy saját településének specifikumai mentén - BKV nincs mindenütt, de más, BKV-vá váló probléma természetesen van - nyugodtan kezdje ezt el; noha eddig ennek nem volt jogalapja, de úgy tűnik, most már lesz. A vidéknek nem annyira a 4-es metró és nem a vadonatúj népszínház újabb 300 milliárdos vagy millió forintos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ráfordítása a fontos, hanem mondjuk, Békés megyének a 44-es út, a sertés árának növelése és így tovább.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me