DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tíz esztendeje hurcoljuk magunkkal az egészségügyi ügyelet és készenlét szabályozásának problémáit, a torz gyakorlatot, azt, hogy a munkajog sajnos nem képes választ adni az orvoslás sajátos követelményeiből fakadó igényekre. Hozzáteszem, hogy ezen az elmúlt négy esztendőben a polgári kormány sem változtatott.
Újabb gond volt 2001-ben, hogy egy európai uniós jogharmonizációs feladat kapcsán a munkaidő-számítás szabályait módosítani kellett, a munkaidő mértékébe a rendes és rendkívüli munkavégzés időtartamát be kell számítani, és ebből adódik az a feszültség, amit ön is említ és ami nem egyedi jellegű, hogy a szolnoki kórházban egy rendkívüli munkavégzési keretet túl kellett lépni. Ez bizony máshol is előfordul.
Az más kérdés, hogy mennyire tudták megoldani Szolnokon azt a követelményt, hogy racionálisan szervezzék meg az ügyeleti rendszert, például műszak szervezésével. Ez egyébként egy nagy probléma, és finanszírozási probléma is.
Egyetértek önnel abban, hogy akkor, amikor ezt a kérdést megoldjuk, rendezzük, akkor biztosítani szükséges a beteg jogát, ha úgy tetszik, a pihent orvoshoz, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ezért dolgozunk egy olyan jogszabályon, amely az orvosok, az egészségügyi dolgozók jogállását szabályozza. Ez része az egészségügyi ágazat reformjának, és ezzel egyidejűleg azt a helytelen gyakorlatot is szeretnénk megszüntetni, hogy az orvosok a munkajogi korlátokat kijátszva, vállalkozóként, a főállásoktól eltérő kórházban vállalnak ügyeletet.
Tehát az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényben tudjuk ezt a kérdést szabályozni. Készül a koncepció, szívesen vesszük, ha a képviselő úr is részt vesz ebben a munkában, hiszen a koncepciót december végéig szeretnénk elkészíteni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me