KIS PÉTER

Full text search

KIS PÉTER
KIS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A közalkalmazottak jogállásáról szóló '92. évi XXXIII. törvény módosítása 2001. július 1-jei hatállyal meghatározta az ügyeleti, készenléti feladatok ellátásában részt vevő közalkalmazottak esetében az elrendelhető munkavégzés felső határát, 300 óra/naptári évben. Az intézményi kollektív szerződések ezt 400 óra/naptári évre kiegészíthetik. Az orvosi és ápolói hiányszakmák területén még ez az órakeret sem elegendő az ügyeleti szolgálatok ellátására. Az ügyelet és a készenlét biztosítása csakis a törvényes mértéken felüli óraszámban teljesíthető.
Így működik ez a szolnoki Hetényi Géza Kórházban is. Ez a probléma a kórház három osztályát is érinti, nevezetesen, a baleseti sebészetet, az intenzív és gyermekosztályt. A 400 órás túlórakeretet az ügyeletet ellátó orvosok már szeptember végére kimerítették. Eddig a kórházi költségvetés tartalékkeretének terhére, az orvosokkal és az ápolókkal kötött megállapodás alapján látták el az ügyeleti szolgálatot. A tartalékok mostanra kimerültek.
A megyei tiszti főorvos a rendkívüli helyzet fennállására hivatkozott utasítással elrendelte a kórházi ügyelet továbbfolytatását. A kórházban kialakult helyzet rendkívül feszült és nyugtalanító.
A felvázolt probléma kapcsán kérdezem az államtitkár urat, a Szolnokon kialakult rendkívüli munkavégzési keret túllépése az ország más kórházaiban jellemző-e. Az állampolgárok betegellátásához való alkotmányos jogát mennyiben sérti a túlterhelt orvosok és ápolók betegellátó tevékenysége? Amennyiben a probléma nem egyedi, a szaktárca milyen megoldást lát a helyzet rendezésére? Az orvosi hiányszakmák mielőbbi megszüntetésére milyen tervek vannak?
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me