PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Medgyessy Péter miniszterelnök visszaérkezve Amerikából, hétfőn a Nap-keltében a riporternő kérdésére határozott választ adott az autópálya-építéssel kapcsolatban: 830 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út épül 2006-ig. Úgy legyen.
Ennek ellentmond az a tény, hogy arányaiban 2003-ra a költségvetési tervezetben jóval kisebb sarokszám szerepel, mint amiből mindezt meg lehetne valósítani. De nemcsak az autópálya-építésre kevés a betervezett pénz, hanem a városok tehermentesítő útjainak kivitelezésére is jóval kevesebb jut. A Széchenyi-terv segítségével sok önkormányzat megoldotta, így Baranya megyében Siklós, Mohács és részben Pécs is megépítette a városokat elkerülő utakat. Kérdem, mi lesz azokkal a városokkal, amelyek a következő években tervezik megoldani ezt a fontos problémát. Szigetvár esetében rendkívül lényeges a 6-os számú főút várost elkerülő szakaszának továbbépítése.
A Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést tettem fel 2002. július 9-én e témakörben. Ebben tájékoztattam a miniszter urat, ha a 6-os számú főút ezen szakaszán katasztrófahelyzet áll elő, a honvédség, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők nem tudnak közlekedni, mivel úgynevezett egyutcás főútról van szó, semmilyen más irányú közlekedési lehetőség nincs. A miniszter úr válaszában többek közt azt írja: "Az elkerülő út továbbépítését elsősorban nem is a főút forgalmának nagysága, illetve az út kapacitásának kimerülése indokolja, hanem a városrészben jelentkező környezetvédelmi problémák mielőbbi megoldása."
(9.50)
A Baranya Megyei Közútkezelő Kht. tanulmánytervében 2000-ben mért adatok alapján 4029, 2010-ben 5130 gépjármű haladt, halad át ezen a kritikus szakaszon. A prognosztizált adatokkal ellentétben, a 2002. április 4-én és július 7-én számlált adatok azt bizonyítják, hogy az első alkalommal 9461, a második alkalommal 9982 gépjárművet regisztráltak. Szinte elviselhetetlenné vált a lakosság számára ez a forgalomnövekedés.
A szakvélemények alátámasztják a lakosság részéről elhangzott érveket, nevezetesen, a szűk szabályozási szélességű szakaszon súlyos a helyzet, ahol a határértéket jelentősen meghaladó zaj- és levegőszennyezés mellett már a forgalom keltette rezgésekből adódó komoly épületkárok is keletkeztek. (Zaj.)
A minisztérium szakemberei szerint a 6-os főút szigetvári elkerülő szakaszának folytatása, megépítése a nemzeti fejlesztési tervben nem szerepel.
Kérdezem a miniszter urat, folytatódik-e a városokat elkerülő utak továbbépítése. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me