DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Miután a képviselő asszony szinte szó szerint megismételte azt a kérdését, amelyet három héttel ezelőtt hozzám intézett, és én azt írásban megválaszoltam, gondolom, elnézi nekem, hogy részben ragaszkodni fogok magam is a korábbi válasz, ha nem is szöveg szerinti, de tartalmi megismétléséhez.
A képviselő asszony előtt jól ismert, hogy az előző kormány milyen állapotban hagyta ránk a gyógyszerügyet. Az alaposan alultervezett idei gyógyszerkassza 47 milliárd forintos kiegészítését elvégeztük annak érdekében, hogy a lakosság terheinek a növekedését megelőzzük. A jövő évi költségvetési kereteket is megemeltük a szükséges mértékben. Mindezek ellenére nem állíthatom, hogy sikerült felszámolni az önöktől örökölt állapotokat. Ön most az interpellációjában máris és másodszor kéri számon azt, amit a kormányprogram a négyéves ciklus egészére tervez.
A gyógyszerkiadások mérséklése érdekében tett és teendő lépéseink célja nem valamiféle öncélú spórolás, megtakarítás elérése, hanem a rendelkezésre álló pénzügyi keretek ésszerű felosztása, méghozzá az orvos szakmai szempontoknak alárendelten, úgy, hogy lehetővé teszi a betegek gyógyszerkiadásainak mérséklését, főként azokét, akik rendszeres gyógyszeres kezelésre szorulnak.
Kerülni kívánjuk, tisztelt képviselő asszony, a látszatintézkedéseket, valamint azt, hogy a gyógyszergyártói és -forgalmazói lobbiérdekek is kielégítésre kerüljenek. A képviselő asszony tudhatja a legjobban, hogy az ilyen lobbiérdek érvényesítése milyen következményekkel járhat a politikusok számára. Ezért a képviselő asszony által említett betegségcsoportok és az azok kezelésére szolgáló gyógyszerek beteg által fizetett térítési díjára és ennek mérséklésére vonatkozó szakmai feladatok végrehajtását megkezdtük, egy hónapja az előkészítő munkáról és a javaslatainkról a kormányt tájékoztattuk.
A kormány határozatban döntött arról, hogy az osteoporosisban, illetőleg a szív- és érrendszeri megbetegedésekben használható gyógyszerek térítési díjának csökkentésére vonatkozó intézkedéseket a jövő év második félévében vezetjük be, akkor juttatjuk érvényre, addig előkészítjük ezeket az intézkedéseket.
Az első lépésben nem a teljes körű térítésmentesség a cél, hanem a mérséklése a térítési díjaknak. A későbbiekben kívánjuk bizonyos jövedelemcsoportban levő emberek, betegek számára a teljes térítésmentességet támogatni, majd a következő lépésben mérlegelni azt, hogy mindenki számára elérhető legyen esetleg ingyenesen ezeknek a gyógyszereknek egy része. A támogatási szint megállapításánál természetesen tekintettel kell lennünk arra, hogy más betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerkészítményeknél se emelkedjenek a térítési díjak elviselhetetlen módon.
Én örülök, ha a Fidesz támogatni tudja ezeket a törekvéseinket. Örülök annak, ha a képviselő asszony ezzel azonosulni tud, már csak azért is, mert a mozgásszervi megbetegedésekre vonatkozó programpontokat éppen az önök javaslatára fogadtuk el, ezeket az intézkedéseket is, és annak reményében kérem válaszom elfogadását, hogy önöket is, személyesen a képviselő asszonyt is üdvözölhetem azokon a programokon, népegészségügyi rendezvényeken, amelyek a lakosság mozgósítását, a prevenció eredményeinek a jobb lehetőségeit kívánják alátámasztani.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me