DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretném néhány pontban a miniszter úr által felvázoltakat egy kicsit árnyalni, vagy lehet, hogy nagyon árnyalni, nézőpont kérdése. Kezdjük a bérekkel!
A miniszter úr azt mondta, hogy a költségvetés az igazság pillanata. Én is így gondolom, valóban ez a helyzet. A pedagógusbér-emelés kérdéseire visszatérve, ez egy 2002. évi bérkorrekcióként lett aposztrofálva akkor, amikor 2002-ben költségvetés-módosítást terjesztett be a kormánykoalíció. Ehhez képest viszont a kormányprogramban a következő olvasható - szó szerint idézem önöknek, hogy kellően emlékezzenek önök is -: "Szeptember 1-jétől átfogó és jelentős béremelést hajtunk végre úgy, hogy egy egyszeri 50 százalékos béremelés, majd azt követően a ciklus egészében folyamatos reálbér-növekedés valósuljon meg." Ez szerepel a kormányprogramban.
Ebből kétségtelenül teljesült a szeptember 1-jei határidő. Hogy 50 százalék vagy sem, azon már lehet vitatkozni, de az, hogy a ciklus egészében folyamatos reálbér-növekedés valósuljon meg, kérem szépen, itt viszont nagyon merészen kell számolni. Ha 2003-at vesszük alapul, a költségvetés tervezetét, önök 4,5-5 százalékos inflációval számolnak, viszont 2003-ban a közoktatásra és egyéb, közalkalmazotti szférára kivetített bérnövekmény értéke nulla százalék.
Akárhogy osztok, szorzok, ha az inflációt 4,5-5 százalékra taksálják, és a 2003. évre kivetítve viszont nincsen további bérnövekmény, akkor ez egyet jelent azzal, hogy a 2002 szeptemberétől megvalósult bérnövekedés, ami, még egyszer mondom, van, ahol 50 százalék, van, ahol ennél kevesebb is, sok esetben kevesebb, annak a béremelésnek az elinflálása kezdetét veszi, elértéktelenítése kezdetét veszi. De a legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a közoktatás terén nincsen meg a bérfedezet.
A következőben folytatom. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me