NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt javaslom, hogy tegyünk egy nagyon rövid összehasonlítást a minimálbér kapcsán, illetve a bérpolitika kapcsán a kétféle gazdaságpolitikai irányzat és szemlélet között.
Annak idején, amikor a minimálbér emeléséről volt szó, mi úgy gondoltuk, hogy a legalacsonyabb jövedelmű rétegek számára többletforrásokat, egzisztenciát kell juttatni, tehát több pénzt kell adni az embereknek, azoknak a munkavállalóknak, bérből és fizetésből élőknek, akik a legalacsonyabb bérszinteken vannak. Önök akkor erre azt mondták, hogy nem támogatandó, fenyegették tömeges munkanélküliséggel, ágazatok tönkremenetelével az országot. Nem jött be.
Most a költségvetés kapcsán önök azt mondják, hogy több pénzt kell adni az embereknek, a közalkalmazottaknak. Mi ezt támogattuk, hiszen a költségvetés módosításával az ellenzéki padsorokból támogatást kapott ez a kormányzati törekvés.
Visszamenőleg: mi a minimálbér emeléséből adódó többletterhekhez kompenzációt nyújtottunk - Bernáth Ildikó elmondta -, pályázati úton hozzájuthattak a vállalkozások azokhoz a pénzügyi támogatásokhoz, forrásokhoz, amelyek átsegítették őket ezen a problémán. Most önök a több pénzt az embereknek, a közalkalmazottaknak címszó alatt egy egész önkormányzati rendszert tesznek tönkre azzal, hogy nem adják oda azokat a forrásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezt az önkormányzatok az intézményeikben finanszírozni tudják.
Hasonlítsuk össze a kétféle politikát! Egyszer 800 ezer ember a minimálbér drasztikus emelésével többletjövedelemhez jut, 800 ezer ember közalkalmazottként 50 százalékos bérfejlesztést kap, és akkor is tiltakozunk ellenzéki padsorokban, tisztelt szocialista képviselőtársaim; most pedig, amikor az ellenzék hozzájárul az 50 százalékos bérnövekedéshez, ez nincs elismerve. Úgy gondolom, hogy a kettős mérce elve itt is érvényesül.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me