VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elhangzott, hogy a Széchenyi-terv annak juttatott, akinek gondoltuk. Mi valójában azt gondoltuk, hogy a vidéket végre-valahára fel kellene zárkóztatni a nagyvárosokhoz és a fővároshoz, de ehhez kellett a Széchenyi-terv, kellett a vállalkozók támogatása, kellett az agrárvállalkozók támogatása kiemelt módon, ezen belül a családi vállalkozásoké.
Jelen pillanatban annak vagyunk tanúi, hogy a családi gazdaságok földvásárlására szánt hitelt befagyasztják, nem épülnek elkerülő utak, mezőgazdasági feltáró utak; az előző időszakban ennek tanúi lehettünk. Vidékfejlesztési, területfejlesztési célelőirányzatok csökkentett mértékben vannak tervezve. Valóban igaz az, hogy a turizmus helyzete csorbult; ezen belül a falusi turizmust emelném ki, ami nagyon sok támogatást kapott az előző időszakban.
Ugyanakkor például a mezőgazdasági káralappal kapcsolatosan az aszálykárigénylését újra meg kell tenni, és százszor kell kérni; erre a területre kevés pénz van betervezve.
Folyik a mezőgazdasági kisvállalkozások, kistermelők kiszorítása; olyan feltételrendszert teremtenek, amelyhez az állam nem ad támogatást, pedig egy 150 ezer forintos támogatás például segíthetné a tejtermelők HCC-rendszerbe való bekapcsolását; ez 50 ezer családot érintene.
Géptámogatások ügyében szintén rengeteg támogatást kaptak az előző időszakban, most mínusz 10 milliárd forint van tervezve a költségvetésben.
Tehát ezek valós dolgok, amit előtte a képviselőtársaim is mondtak más területről.
Földalapú támogatások továbbfejlesztése ígéret volt, nem történik meg; itt közel 40 ezer forintot lehetne erre a területre szánni.
Tudjuk azt, hogy ezek miatt nincs irigylésre méltó helyzetben Németh Imre földművelésügyi miniszter, akit jómagam is tisztelek, és igen derekasan tárgyal az EU-nál. De sajnos az agrárlobbi, a nagyok tulajdonképpen érdekegyeztetés nélkül, a Magosz kihagyása nélkül vitték bele a költségvetésbe ezeket a megjelenő számadatokat.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me