DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvényjavaslat elfogadásával a magyar jogalkotás jelentős lépést tesz a nemzetközivé vált bűnözés, különösen a határokat átszelő szervezett bűnözés elleni küzdelem területén.
A törvényjavaslatban rögzített szabályok a gyors, a jelenleginél jóval gördülékenyebb és hatékonyabb nemzetközi bűnfelderítő, bűnüldöző munka alapjául szolgálhatnak. A hazai bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködésének kereteit lényegesen kiterjesztő szabályok megalkotását a nemzetközi, elsősorban uniós elvárások is halaszthatatlanná tették. Az európai uniós jogharmonizáció és a szervezett bűnözés elleni fellépés területén az Unió tagállamai között érvényesülő európai joggyakorlat szempontjából a törvény megalkotásának kiemelkedő jelentőséget kell tulajdonítanunk. A törvény alapján születhetnek meg azok a többnyire kétoldalú államközi szerződések, amelyek eredményeként a magyar bűnüldöző szervek együttműködhetnek más államok hatóságaival. Emellett a magyar hatóságok üldözhetik a tetten ért, de másik állam területére menekülő tettest is.
Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió Magyarország részvételét a büntetőügyekben való együttműködésben kiemelt szempontként kezeli. Erről személyesen is meggyőződhettem tegnap Londonban azon a nemzetközi konferencián, amelyen több mint ötven ország vett részt, és több mint húsz miniszter mondta el országainak álláspontját a délkelet-európai szervezett bűnözés elleni közös európai fellépésről. A csatlakozási szerződésünk részét képező úgynevezett védzáradék egyik pontja éppen e kérdésben hagyná meg a Bizottság és a tagállamok részére három évre az alkalmazás ideiglenes felfüggesztésének a jogát, illetve indítványozását. Súlyos következményekkel járhat minden olyan eset, amikor Magyarország nem az elvárások szerint teljesíti a maastrichti szerződésben a büntetőügyek területén a rendőri és az igazságügyi együttműködés fejezetének keretében meghatározott elvárásokat. A védzáradék kritériuma a csatlakozást megelőzően is alkalmazható, ezért is kell mindent megtennünk, hogy teljes mértékben készen álljunk az európai rendőri és igazságügyi együttműködésre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a határokat átszelő bűnözéssel szemben csak nemzetközi összefogással lehet eredményeket elérni.
Tisztelt Országgyűlés! A jogszabályt előkészítő szakértőknek sok elméleti és gyakorlati problémával kellett szembesülniük. A problémák megoldásában az Unió szakértői is komoly segítséget nyújtottak, ezért köszönet illeti a szakértők kitűnő munkáját. Ugyanakkor őszinte köszönettel tartozom az országgyűlési képviselőknek is, akik módosító javaslataikkal, a törvényjavaslat vitájában való aktív részvételükkel, alkotó szándékú hozzájárulásukkal jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a törvényjavaslat jobb legyen, és most már ebben a megvitatott formában az Országgyűlés által megszavazásra kerüljön.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me