DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Az itt lévő módosító javaslataim közül a kormánykoalíció már eddig is kettő javaslatot támogatott, és nyilván jelenleg is támogat. Ezek az ajánlás 22. és 23. pontjában foglalt módosító javaslataink, amelyek tulajdonképpen egy szerkezeti kérdést kívánnak rendezni. A kormány hatáskörét javasoljuk kiegészíteni azzal, hogy a kormány képviseli a Magyar Köztársaságot az Európai Unió kormányzati részvétellel működő intézményeiben. Ez a szerkezeti kérdés ilyen formában tisztázódott.
A lényegi kérdése azonban ennek a témakörnek a kormány és az Országgyűlés viszonya; pontosabban, parlamentáris rendszer lévén, amelyben ez eleve az alkotmány egész megoldásából, szelleméből, és az alkotmányok által felállított kormányforma modelljéből következik, fordítva kell ezt mondanom: az Országgyűlés és a kormány viszonya. Hiszen a parlamentáris rendszer modellje arra épül, hogy a kormány az Országgyűlésnek a tevékenységéért felelősséggel tartozik. Ez a felelősség alkotmányjogilag megteremti az Országgyűlés számára a mindenkori kormány tevékenysége felett az ellenőrzés lehetőségét.
A mostani alkotmánymódosítás kapcsán felértékelődik ennek a kérdésnek, az Országgyűlés eme jogosítványának a jelentősége, és ennek a lehetséges részleteiről a kormányjavaslat és a különböző módosító javaslatok többféle megoldást is tartalmaztak. Most a négypárti egyeztetés során abban jutottunk egyetértésre, hogy ezt az ellenőrzést, ennek a részleteit, az egyes részelemeket egy kétharmados törvényben kell szabályozni, amely szükségképpen érinteni fogja az ugyancsak kétharmados többséggel megalkotandó Házszabály rendelkezéseit is. Itt tehát, e tekintetben az alkotmánymódosítás voltaképpen arra szorítkozik, hogy kiemeli, ha tetszik, megismétli, hangsúlyozza az Országgyűlésnek a kormány fölötti ellenőrzési jogkörét, az Európai Unió intézményeiben történő képviseletünket illetően is, és a részletek szabályozását egy külön kétharmados törvényre bízza.
Azt gondolom, hogy ez a megoldás megfelelő módon szabályozhatja a parlament és a kormány viszonyát. Nyilván meg kell majd találnunk a megalkotandó kétharmados törvényben is azokat a sarokpontokat, amelyek meg fogják határozni a kormánynak az Országgyűléshez való viszonyát e tekintetben is; meg fogják határozni azt, hogy a parlament milyen pontokon, milyen kérdésekben fogja majd kialakítani azokat a princípiumokat, azokat az álláspontokat, azokat a véleményeket, amelyek a kormányt majd kötni fogják az uniós tevékenysége során, amikor a Magyar Köztársaság érdekeit képviselve részt vesz azokban a döntéshozatalokban, amelyek ezzel az uniós csatlakozással együtt járnak. Részt vesz abban, hogy a többi tagállammal közösen döntsön el olyan kérdéseket, amelyek ránk is kihatnak.
Azt tehát, hogy ezen döntéshozatali kérdések közül mely kérdésekben lesz az Országgyűlés által meghatározott, kötött mandátuma a kormánynak, ez a kétharmados törvény fogja rendezni. Ez a kétharmados törvény fogja részletesen rendezni egyáltalán annak a lehetőségét vagy annak a mechanizmusát, hogy a kormány a konkrét beszámolási kötelezettségének e tevékenysége tekintetében is köteles lesz majd eleget tenni, vagyis az ellenőrzés különféle módozatait és közjogi megoldásait is ez a kétharmados törvény fogja szabályozni.
Az alkotmányban megjelenítjük azt is - ebben ugyanis már egyetértés alakult ki előre, hiszen a nemzetközi tapasztalatok a rendelkezésünkre állnak -, hogy ezt az ellenőrzési jogkört nem feltétlenül közvetlenül az Országgyűlés plenáris ülése mint testület gyakorolja, hanem elképzelhető - nyilván megkerülhetetlen lesz -, hogy egy külön e célra létrehozott sajátos, speciális bizottság gyakorolja ezeket a hatásköröket.
Tehát a közösen elkészített és benyújtott vagy benyújtandó kapcsolódó módosító javaslatban erre is utalás történik, mert egyébként a magyar alkotmány nem ismeri azt a lehetőséget, hogy az Országgyűlés hatáskörét külön, egyébként az Országgyűlés szervezeti elemét képező valamelyik bizottság gyakorolja. A közjogi megoldás persze létezik, a Házszabály bizonyos értelemben - legalábbis korlátozott, részleges formában - tartalmaz ilyesféle megoldásokat, amikor bizonyos döntési szerepek bizottságokra hárulnak. Bár ez eddig, a mostani szabályozás rendje szerint tulajdonképpen az Országgyűlés belső működési rendjének a részletszabálya, azonban amiatt, hogy ilyen jelentőségű kérdésben és olyan várható megoldásban, hogy ezek a hatáskörök a maguk teljességében fognak esetleg egy ilyen speciális bizottságot megilletni, mindenképpen szükséges ennek az alkotmányjogi megjelenítése is.
(18.10)
Nagyjából ennyit erről a kérdésről.
Elnézést, még van egy módosító javaslat, amelyről említést kell tennem, ez a 21. számú módosító javaslat az ajánlás 21. pontjában, amit ez idő szerint a kormány nem támogat. Ez tulajdonképpen egy szóhasználati fordulat meghonosítására irányul, nevezetesen abból kiindulva, hogy az alkotmány 35. § (1) bekezdésének a) pontja most az alkotmányos rend védelme kapcsán és a jogok biztosítása és védelme kapcsán csak állampolgárokról beszél. Hozzáteszem gondolatjelben, ez már most is kevés, hiszen a Magyar Köztársaság mint minden állam, nemcsak a saját állampolgárainak, hanem az állam területén lakó más külföldi, hontalan és különféle más státusú személyeknek, embereknek is biztosítja a jogokat. Tehát mivel ez a jogok védelmének állampolgárok jogaira való korlátozása túl szűk, ezért a kormány javaslata ennek a kiterjesztését javasolja; olyan technikát választva azonban, amely az én megítélésem, megítélésünk szerint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem, elnök úr - nem egészen tökéletes, ezért itt egy más megfogalmazást javaslunk, alanytalanná kívánjuk tenni ezt a rendelkezést. Azt hiszem azonban, ez olyan részletkérdés, amely plenáris ülés tárgyalására nem igazán kívántatik, ezt csak a teljesség kedvéért említettem meg.
Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezt a javaslatunkat is szíveskedjenek támogatni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me