HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagy meglepetésre azzal kell kezdenem, hogy egy dologban egyetértek Szalai Annamáriával, hogy ez a médiatörvény nem tökéletes, és együtt módosítanunk kellene; más részletkérdésekben már kevéssé vagyok ilyen megengedő vele szemben.
Először is a Horn-kormány idején azért bírálták nemzetközi sajtószervezetek Magyarországot, mert még nem történt meg a televíziók terén a privatizáció, magyarán nem indultak kereskedelmi csatornák. Amint megindultak, akkor szabadnak minősítették a sajtó helyzetét, abból kiindulva, hogy van különböző tulajdonban televízió. Ehhez képest a nemzetközi újságíró-szövetségek igen keményen bírálták '98-2002 között az akkori kormányt. De nem szeretnék visszamenni ezekre a régi vitákra.
A képviselő asszony tulajdonképpen törvénytelennek nevezi, hogyha a parlament többsége elutasítja ezt a beszámolót. Ne haragudjon, őszintén szólva nem tudom, mit gondol ön a parlamentről; ha a parlament elé beterjesztenek egy határozati javaslatot, akkor felteszem, a képviselőknek joguk van szavazni igennel vagy nemmel. Ha erről nem lenne joguk a képviselőknek szavazni, akkor vagy nem lenne értelme, hogy mi a parlamentben üljünk, vagy nem lenne értelme ilyen határozati javaslatokat beterjeszteni. Olyat még nem hallottam, hogy a parlamenti képviselőket kötelezik arra, hogy így vagy úgy szavazzanak. Frakció kötelezheti persze arra önt, hogy így vagy úgy szavazzon, akár minket is, de mind a 386 képviselőt arra kötelezni, hogy igennel vagy nemmel szavazzon, az eléggé meglepetés lenne.
Azt a költségvetési törvénymódosítást egyébként, amelyik ön szerint a Rádiót megrövidítette, a végszavazáson a Fidesz is megszavazta; gondolom, egyébként helyesen tette így.
Az pedig, hogy a törvénytelen helyzetet a Magyar Rádióban és általában a közszolgálati médiumokban senki sem szüntette meg - hát a magyar választók megszüntették 2002 áprilisában, és ezért hálás köszönetet is érdemelnek, illetve maguknak szolgáltak ezzel.
Végül pedig azt szeretném mondani, hogy nagy baj az, hogy a közszolgálati rádió és televízió színvonala az elmúlt négy évben sokat csökkent, sokat romlott, kiváló munkatársak hagyták ott, a kulturális misszió közvetítése is gyengült. Ez nagy hiba (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), sokak felelőssége ez, és inkább erről kellene beszélnünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me