NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága két alkalommal foglalkozott a napirenden lévő törvényjavaslattal. Az október 24-ei ülésen az adatvédelmi biztos úr véleményének hiányában a bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, hogy térjünk vissza az előterjesztés általános vitára történő bocsátására akkor, ha az adatvédelmi biztos úr véleményét megismerjük.
A bizottság október 30-ai ülésére ez a véleményezés elkészült, a bizottság tagjai megkapták Péterfalvi úr állásfoglalását. A bizottság ekkor ismételten meghallgatta az előterjesztő képviselőjét, aki tájékoztatást adott arról, hogy a bizottsági ülést megelőző héten többszöri egyeztetés folyt az előterjesztő és az adatvédelmi biztos úr között. Az előterjesztő képviselője biztosította a bizottság tagjait arról, hogy a biztos úr véleményének ismeretében módosító javaslatok benyújtására fog sor kerülni.
A bizottság megítélése szerint a módosító javaslatokkal a benyújtott törvényjavaslat a vitatott kérdésekben korrigálható. Olyan kérdésekről van szó, mint például az anonim szűrővizsgálat, a HIV-AIDS-fertőzéssel kapcsolatos adatok kezelése, illetve a HIV-AIDS-fertőzés nevesítése a törvényjavaslatban. Az adatvédelmi biztos úr írásban benyújtott véleménye kapcsán elhangzott, hogy szorosabb kapcsolatot kell teremteni az adatvédelmi törvény jelenlegi szövege és az egészségügyi törvény javasolt módosításai között. Ez az összhang a bizottság megítélése szerint szintén megteremthető.
A másik gondolatcsoport a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 17. §-át érinti. Az adatvédelmi biztos úr álláspontja az, hogy pontosan meg kell határozni, milyen esetben milyen adatokat és hová kell továbbítani a hatósági eljárás kezdeményezése esetén. Szövegpontosítással a bizottság megítélése szerint ez a rész is korrigálható. Ugyanakkor a bizottság örömmel nyugtázta, hogy az adatvédelmi biztos úrnak a módosítás pontosítása, finomítása, illetve más törvényekkel történő összhangjának megteremtése érdekében tett észrevételei azonosak a kormányzati szándékokkal.
Így a bizottság 17 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazat nélkül a napirenden lévő törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me