GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Sorsdöntő időszak előtt áll a magyar mezőgazdaság. A következő hónapokban dől el, hogy milyen feltételek mellett válhatunk az Európai Unió tagjává, és dönt majd az Országgyűlés, hogy a belépésünk előtti utolsó évben mekkora támogatásban részesülnek a magyar gazdálkodók. Jövőre lesz utoljára lehetőségünk arra, hogy a gazdák termelési célú támogatásaihoz széles körű állami támogatást adjunk. Az Európai Unióban erre már nem lesz mód, ott nem kaphatnak ilyen támogatást. Eldől tehát, mennyire válnak felkészültté a magyar gazdák a tagságra.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója a benne ülő kisgazdákkal és kereszténydemokratákkal támogatja a kormányt, hogy a tárgyalásokon megvédjék a magyar gazdák érdekeit, és sikeresen segítsék a felkészülést. Ez a támogatás azonban nem jelenti, hogy hallgatnánk a kormány hibáiról. Ez azt jelenti, hogy együttműködünk azok kijavításában.
Tisztelt Ház! Be kell vallanunk, hogy a Medgyessy-kormány által előterjesztett első költségvetés tervezete csalódást okozott. Láthatjuk, az agrárágazat a tervek szerint jövőre lényegesen kevesebb támogatásban részesül, mint az idén. Erre a rendszerváltás óta még nem volt példa, és semmi sem indokolja, hogy ez pont most történjen meg, a csatlakozás előtti utolsó évben. Jövőre a feladatok száma is nagyobb lesz, mint idén, tehát akkor több pénz kell.
Idén az évközi kormánydöntésekkel, amelyeket a polgári, majd később a szocialista kormány hozott, valamint a zárszámadási módosítással együtt a támogatás összege 260 milliárd forint lesz. Ehhez képest a jövőre tervezett összeg csak 219 milliárd forint. És mivel ez már nem választási év, nem várhatjuk a politika logikája szerint, hogy jelentős évközi emelés történne. Ez az alacsony összeg nemcsak a magyar mezőgazdák érdekeit sérti, de ellentétes az úgynevezett agrártörvényünkkel is. Eszerint több pénzt kellene adni. A törvényesen elfogadható összeg 66 milliárd forinttal lenne több a kormány által javasoltnál. A Medgyessy-kormány első költségvetése tehát 66 milliárd forinttal megrövidíti törvénysértően a mezőgazdaságot. Tegyük hozzá, hogy a felkészülési feladatok miatt a törvényesen járó összegnél is több pénzre lenne szükség.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársak! Javaslom, vizsgáljuk meg közösen, hogyan lehetne a mezőgazdaságnak több pénzt juttatni, hogy újraindíthatóak legyenek a Medgyessy-kormány által leállított gazdahitelek és gépberuházási programok. Ha önök találják meg ezt a megoldást, mi támogatjuk önöket. Ha mi találjuk meg, kérem, ne szavazzák le javaslatunkat csak azért, mert az ellenzéki oldalról jön.
Hasonlóan fontos, hogy szót ejtsünk az EU-tárgyalásokról is. Két létfontosságú kérdést szeretnék kiemelni. Viták folynak arról, hogy 1. a magyar mezőgazdaság mekkora kvótákat kapjon; 2. mekkora támogatásban részesül majd.
Az EU álláspontja szerint a kvótákat alapvetően a kilencvenes évek közepének teljesítményei alapján kell megállapítani. Ez elfogadhatatlan, hiszen ennél a magyar mezőgazdaság többre képes, amit a tavalyi sokkal jobb eredmények is mutatnak. Ezek a kvóták tehát a jelenlegi mezőgazdaságunk leépítését eredményeznék, de arra sem adnának lehetőséget, hogy az életszínvonal növekedésével bővülő hazai élelmiszerfogyasztás-növekedést exportunk fönntartása mellett döntően hazai termelésből elégítsük ki. A kvóták miatt például tejimportőrré válhatnánk. Ezért az EU kvótajavaslata elfogadhatatlan. Ennél jobb feltételeket kell elérni.
Tudjuk, hogy az EU közzétette, hogy az új tagoknak tíz év átmeneti idő után biztosítaná a közvetlen kifizetésekhez való hozzájutás korlátlan jogát. Az első évben csak 25 százalékot kapnánk, és csak tíz év múlva kapnánk 100 százalékot. A polgári kormány álláspontja az volt, hogy már az első évtől igényt tartunk a 100 százalékra. Ha ezt nem tudjuk elérni, a magyar gazdák másodrendű EU-polgárok lesznek, és versenyhátrányba kerülnek. Az EU által ajánlott derogáció az ágazat szintjén több mint 1300 milliárd forint veszteséget jelent tíz év alatt; egy 10 hektáros gazda 3 millió forinttal lenne szegényebb a tíz év alatt. Ráadásul, mivel a fejlesztési támogatások széles köre megszűnne, sok gazda az EU-ban az első években kevesebb támogatáshoz juthatna, mint jelenleg. Ez a javaslat tehát szintén elfogadhatatlan; ragaszkodnunk kell a 100 százalékhoz.
(9.30)
Kérjük a kormányt, utolsó leheletéig küzdjön a magyar gazdák érdekeiért. Viszont úgy vélem, hogy itt az ideje az őszinte szónak is: mondják meg, mi az a határ, ameddig alkudni hajlandók, mely szintnél nem adják lejjebb. Ezt várja önöktől a szakmai közvélemény, mert bizonytalanság van. A családi gazdálkodók a családjuk megélhetését teszik kockára, a szövetkezeti és társas gazdálkodók vezetői a tagok és a tulajdonosok pénzét.
Felelős döntéseket kell hozniuk a napokban is. De ehhez tudniuk kell, hogy mire számíthatnak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérem, terítsék ki a lapjaikat!
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me