DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Örülök annak, hogy a patológusok helyzetéről szót ejthetünk a tisztelt Házban. Hozzáteszem, hogy nem csupán a társaság segélykéréssel is felérő felhívása kapcsán kezdtünk ezzel foglalkozni, hiszen bizonyára emlékszik ön is arra, hogy az egészségügyi és szociális bizottság már tavaly tárgyalta a patológia helyzetét. Tett javaslatokat, talán bölcs javaslatokat is, azonban ezeket az előző kormány valami oknál fogva nem tudta megfontolni.
Az egyik súlyos gond a szakmai létszámhiány. Dolgozunk ezért olyan megoldáson, hogy a patológia területén és más hiányszakmákban elhelyezkedők számára a jelenleginél hosszabb ideig vállaljuk át a képzés költségeit, a rezidensi fizetést. Nemcsak a patológus orvosok, hanem az előszűrő asszisztensek hiánya is nagy gondot jelent, hiszen az ő képzésük az elmúlt három évben teljesen leállt. Ennek újbóli rendszerbe állítása talán a jövő évtől megkezdődhet. Másfél éve húzódik a finanszírozás korszerűsítése. Reméljük, hogy ez a folyamat az utolsó negyedévben lezárul. Az új szabálykönyv, amely összerakja a finanszírozás alapjául szolgáló szakmai szabályokat, megjelenik rövidesen. Mindazonáltal nem szándékozunk egy-egy szakma nyomására külön kasszákat és külön pénzkereteket kialakítani, hanem olyan technikát kell alkalmazni, hogy a korrekt betegellátás teljes folyamatában legyen érdekelt minden szakma, így a patológia is.
Mindezen túlmenően szemléletet is kell formálni, mert a patológia már régóta nem a halottvizsgálat tudománya, hanem a diagnosztika, a gyógyulási esélyek megállapításának szakterülete, és ezt kell az egészségügyi menedzsernek, a kórházvezetőnek és az egészségpolitikának is megtanulni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me