ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Szocialista Párt képviselői egy esztendővel ezelőtt felháborodástól rezgő hangon jelentették ki, hogy az augusztus 20-ai állami ünnepségek és a tűzijáték lebonyolítására bőven elegendő 30 millió forint, milyen alapon költ el ennél többet a polgári kormány. Alig telt egy esztendő, ismét kiderült, hogy a szocialisták, ha mód nyílik rá, bort isznak, ámde fennhangon mindig vizet prédikálnak.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő az augusztus 20-ai állami ünnepeket követően bejelentette, hogy a kormány 495 millió forintot költött az ünnepségsorozat lebonyolítására. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a kormány 2212/2002. számú, a Határozatok Tárában július 19-én megjelent kormányhatározata 618,8 millió forintot különített el az augusztus 20-ai központi állami ünnepek, ünnepi rendezvények finanszírozásának biztosítására. Miért mondott ezek után 495 millió forintot a kormányszóvivő?
A kormány az augusztus 20-ai ünnepségsorozat lebonyolításával a titokzatos nevű Multimedia Concerts Kft.-t bízta meg. Érdekes megvizsgálni ennek a kft.-nek a tulajdonosi hátterét. A cégnek három tulajdonosa van: a Multimedia Organization Ltd., a Broadcast Controll Corporation Ltd. és a Bonart Kft. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Magyar!) Az első kettő az adóparadicsomként és off-shore paradicsomként ismert Jersey-szigeteken van bejegyezve. A Bonart Kft. látszólag magyar vállalkozás, de 99,9 százalékos tulajdonosa szintén egy, a szóban forgó szigeteken bejegyzett magáncég. E szigetek sajátossága az, hogy az itt céget bejegyző tulajdonosnak nem kell megneveznie magát. Ezért a világ minden normális országában az itt bejegyzett cégeket az adóhivatalok különleges érdeklődéssel vizsgálják, és közpénzeket nem szokás rájuk bízni, pláne nem több száz milliós értékben.
Még érdekesebb a közbeszerzési eljárás, amelynek keretében a Multimedia Concerts Kft. elnyerte a kormányzati megbízást. A pályázatra önök további három céget hívtak meg egy zárt meghívásos tenderre, melyek közül egyet csak egy nappal a pályázati határidő lejárta előtt sikerült értesíteni, így az a pályázaton már nem tudott elindulni. A másik kettőt érdekes módon ugyanazon személyek jegyzik vagy tulajdonosként, vagy ügyvezetőként, akik a Multimedia Concerts Kft.-t és annak látszólagos tulajdonosát, a Bonart Kft.-t. Bármi lett volna a tender eredménye, mindebből jól látszik, hogy a buli házon belül maradt.
Tisztelt Miniszter Úr! Én azt gondolom, hogy ma önök kormányoznak. Ebből az következik, hogy arra kérem, ne hepiendezzen, válaszoljon a kérdésre: a kormány üvegzsebprogramja keretében a jövőben is előnyben kívánják részesíteni a közpénzek elköltésénél az átláthatatlan tulajdonnal rendelkező külföldi off-shore cégeket? Várom a válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me