DR. KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. KOVÁCS LÁSZLÓ
DR. KOVÁCS LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót. Az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága a 2002. szeptember 26-ai ülésén megvitatta az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosítására benyújtott T/945. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát előkészítő ajánlást nyújtja be.
A bizottság a törvényjavaslat általános vitára bocsátását többségi szavazattal támogatja. A többségi szavazat a bizottság kormánypárti tagjaitól származik, akik álláspontjuk kialakításakor a Házszabály 97. § (2) bekezdésében, a 101. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségekből, illetve szabályozási rendszerből indultak ki. Ebből következően a többségi álláspont szerint a törvényjavaslat a szükséges szabályozásokról rendelkezik, különös tekintettel a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetésére; szabályozási elvei összhangban állnak az alkotmányos renddel, a jogrendszerrel.
A törvényjavaslat, illetve annak indokolása a Pénzügyminisztérium által időközben elkészített, és a képviselők rendelkezésére bocsátott tájékoztatóra is tekintettel, kellő mértékben megjelöli az elfogadás esetén várható társadalmi-gazdasági hatásokat. A fentiek alapján a többségi álláspont kialakítói négy alkotmányos célra is igent mondtak: az igazságos közteherviselésre, a vállalkozók terhének csökkentésére, az uniós jogharmonizációs kötelezettségek teljesítésére, valamint az adóadminisztráció egyszerűsítésére.
Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti tagjai az előzőekből következően nem tudtak egyetérteni a bizottság ellenzéki tagjainak elutasító álláspontjával, amely elsődlegesen arra irányult, hogy a bizottság az adott ülésen a törvényjavaslat megvitatását ne is vegye tárgysorozatba. A többségi álláspont szerint viszont a bizottságnak teljesítenie kellett a Házszabály által rászabott, a törvényjavaslat általános vitára alkalmasságával kapcsolatos feladatait.
A bizottság tagjai többségének véleménye szerint a jogbiztonság, a törvényjavaslattal érintett személyek, szervezetek - amelyek köre a törvényjavaslat tárgyából adódóan igen széles - megfelelő tájékoztatása, az abból fakadó változásokra való felkészülése megköveteli, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslatot kellő időben és részletességgel meg tudja tárgyalni, és elfogadása esetén az a jogszabály szabta időben kihirdetésre kerülhessen.
Meggyőződésem, hogy ellenzéki képviselőtársaimnak mind a törvényjavaslat általános vitájában, mind annak részletes vitájában kellő idő áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy álláspontjukat kifejthessék.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me