SZŰCS LAJOS

Full text search

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Nem véletlen volt az ügyrendi kérés, ugyanis ezek az utóbbi három percben elhangzottak nem szerepeltek a bizottsági ülésen. Arra szerettem volna fölhívni az elnök úr figyelmét, hogy olyan tények, illetve kifejezések, amelyek nem hangoztak el a bizottsági ülésen, ne hangozhassanak el itt. De ha nem kaptam meg a szót, akkor viszont folytatom a kisebbségi véleményünk elmondásával.
A bizottság 2002. október 1-jén, reggel 8 órakor tárgyalta meg a törvénymódosító csomagot. Az igen korai és rövid bizottsági ülés előzménye az volt, hogy a törvénymódosítást a kormány 8 nappal ezelőtt, a plenáris ülés kezdetén helyezte el a képviselők asztalára, egy napot adva a bizottsági ülés előtt a több, adózást érintő törvény több mint 300 szakaszát érintő módosításának érdemi megismerésére. Emiatt egy héttel ezelőtt a bizottság ezt a javaslatot a napirendjéről levette.
Mindezek mellett a kormány elmulasztotta a módosítások indoklásához szükséges és az elmúlt években megszokott hatástanulmányoknak a módosítás mellékleteként történő elküldését. Ezt a hiányt a hét végi futárpostával pótolta.
A bizottsági ülésen a kormány és a kormánypártok képviselői megpróbálták elhitetni, hogy a módosításokkal az igazságosabb közteherviselést kívánják megvalósítani az adórendszerben. Mi, ellenzéki képviselők ezzel szemben felhívtuk a figyelmet arra, hogy bár a minimálbér adómentessé válik, sehol nem látjuk nyomát az elképzelt és az idei nyáron beígért negatív adóknak a több gyermeket nevelő családok esetében. Az adósávok valorizációja és az idei béremelések kioltják egymás hatásait, sőt bekövetkezik az a helyzet, hogy az ígéretekkel ellentétben az átlagbért keresők a legmagasabb adósávba kerülnek, és reálbércsökkenéssel kell számolniuk a következő évben.
Arra a kérdésre, ami a nyugdíjak esetén a polgári kormány által elkezdett egyéni nyugdíjszámlák kialakítására és az átlátható és előre kiszámítható nyugdíjakra vonatkozott, nem kaptunk érdemi választ.
A következő évben a bruttó átlagkereset kettő és félszeresére emelik a nyugdíjjárulék maximumát. A kormány előterjesztője elismerte, hogy ez az érintettekre nézve hátrányos, de válaszában azt mondta: "Ez igazából a járulékfizetők 10 százalékát, tehát körülbelül 300 ezer főt érint." Ez a jól képzett és kvalifikált szakemberek részére megint egy figyelemre méltó üzenet. Erre nem lehet jó válasz, hogy később lehet, hogy magasabb összegű ellátásban fognak részesülni.
A magánnyugdíjpénztárak kérdésében kiderült, hogy évente 25 milliárd forint az az összeg, amivel a költségvetésnek ki kell pótolnia a járulékkiesés miatt az állami nyugdíjrendszer hiányát. Elhangzott az is, hogy a pénztárak az elmúlt két évben nem reálhozamokról, hanem veszteségről számoltak be; 2000-ben 3 százalékos, 2001-ben pedig 2,2 százalékos csökkenésről.
(12.10)
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselői a bizottsági ülésen elmondták, hogy egy átlagos mértékű, 130 ezer forintos bruttó kereset esetében már csökkenő reálbérről és növekvő adóteherről lehet beszélni.
Nem értünk egyet a gépjármű-fenntartási költségek növekedésével, aminek egyik elemeként értékeltük a kötelező felelősségbiztosítás szabott emelésének felszabadítását. Az üzembe helyezési költségek, illetve az átírási illetékek növekedésnek eredményeként a gépjárművek tulajdonosainak fenntartásra fordított kiadásai növekednek.
Az illetékek emelése nyilvánvalóan a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében történik, azonban az ilyen mértékű emelést - például a visszterhes vagyonátruházási illeték esetében - nem tartjuk indokoltnak. Az illetékek növelését a közigazgatásban és a bíróságoknál ugyancsak nem tartottuk indokoltnak.
A bizottsági ülésen egy kormánypárti hozzászóló volt, és ő sem kérdést tett fel, hanem a száznapos program dicséretét tartotta fontosnak elmondani, illetve a kormány jövőbeli terveiről és ténykedéséről világos és megfogható ismereteket adott a számunkra. Idézem: "Úgy gondoljuk, hogy az adótörvény társadalmi hatása megalapozza azokat a további kormányzati döntéseket, amelyek a következő évre vagy az azt követő évekre szólnak." Ugye értjük? Ebben bízhatunk.
Összességében ezért a bizottság fideszes és MDF-es képviselői nem támogatták a benyújtott törvénymódosító javaslatot.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me