PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Ígérem, hogy nem fogom mind a tizenöt percet kihasználni, tekintettel arra, hogy igen komoly vitán vannak túl képviselőtársaim.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság alkotmánya elismeri az ember olyan elidegeníthetetlen és sérthetetlen alapvető jogait, mint a házasságkötéshez, a névviseléshez, a személyes adatok védelméhez való jog. Rögzíti azt, hogy e jogokat törvényben kell szabályozni.
Az anyakönyvi nyilvántartás az ember személyiségi jogaival igen szorosan összefüggő, a családjogi törvényen alapuló közhiteles nyilvántartás, melyen valamennyi egyéb, az állam által vezetett személyi nyilvántartás alapszik. Az anyakönyvi nyilvántartás a születések, a házasságkötések és a halálesetek adatait, valamint az azokban bekövetkezett változásokat - úgymint házasságfelbontás, névváltoztatások, családjogi rendezések - rögzíti.
Az anyakönyvezés 1895. október 1-je, tehát már több mint száz éve állami feladat. A jogalkotók mindig kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az anyakönyvi nyilvántartás alkalmas legyen egyrészt a személyek egyértelmű beazonosítására, másrészt a családi kapcsolatok, a leszármazás közhiteles igazolására.
Az Alkotmánybíróság egy tavalyi határozatában alkotmányellenesnek minősítette az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről, továbbá a névváltoztatásról szóló rendeletek néhány szakaszát. Az alkotmánybírósági döntés 2002. december 15-ig adott határidőt a jogalkotónak az alkotmánysértő rendelkezések módosítására. Az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően módosítani szükséges az anyakönyvi jogszabályok azon rendelkezését, mely csak egy ízben teszi lehetővé az anyakönyvi hatáskörben lefolytatható utónév-módosítási eljárásokat. Lehetővé kell tenni a jövőben az érintettek számára, hogy a felmenőik által valamikor viselt megkülönböztető betűjelet ne csak a családnév előtt, hanem az után is viselhessék. A névváltoztatásról szóló hatályos rendeletben foglaltak alkotmányos alapjogot érintenek, ezért törvényi szintű szabályozást igényelnek.
A hivatkozott alkotmánybírósági döntés alkotmánysértőnek minősítette a családjogi törvény azon rendelkezését, mely nem tette lehetővé a férfiak részére házassági név viselését. Tekintettel arra, hogy a házasságkötési eljárás szabályai, illetve a házassági anyakönyv vezetésére vonatkozó részletes szabályok szintén az anyakönyvi jogszabályban találhatók, ezért a két jogszabály összhangjának megteremtése érdekében további ezzel összefüggő változásokat is kezdeményeztünk. Új fogalmak bevezetése is szükségessé vált. Ilyen új fogalom például a születési név a leánykori név helyett. A legénykori név fogalmának bevezetését hosszas vita után elvetettük, bár el kell mondani, hogy érkeztek olyan javaslatok a lakosság részéről, hogy a "né" toldat mintájára a "fé" toldat bevezetése kerüljön szabályozásra.
A hatályos anyakönyvi jogszabály megalkotása óta eltelt időben a jogszabályi környezet igencsak megváltozott. Az anyakönyvi igazgatás sajátossága, hogy igen szorosan kapcsolódik más jogterületekhez, mint például a családjoghoz, a gyámügyi igazgatáshoz, az állampolgársági joghoz, a nemzetközi magánjoghoz, az idegenrendészeti igazgatáshoz. A kapcsolódó jogterületek változásait az anyakönyvi jogszabály nem követte. Néhány kisebb módosítást kivéve gyakorlatilag az 1982-ben megalkotott jogszabályok működnek ma is. Így fordulhat elő az is, hogy még ma is szerepel a hatályos jogszabályban - bár természetesen már évek óta nem alkalmazzák - az az előírás, hogy a 35 éven aluli házasulónak család- és nővédelmi tanácsadáson kell részt vennie.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország 1994 óta megfigyelőként, 1997-től pedig a kelet-európai országok közül Lengyelország és Horvátország mellett tagként vesz részt a nemzetközi személyállapoti bizottság munkájában. A bizottságot az alapító államok azért hozták létre, hogy jogalkotásukat a személyállapoti kérdésekben összehangolják, egyszerűsítve ezzel a különböző állampolgárságú és lakóhelyű személyek részére a házasságkötéssel, a családi kapcsolatok létesítésével, személyi állapotuk, személyes adataik igazolásával és az azokban történt változásokkal kapcsolatos eljárásokat. A módosítás természetesen figyelembe vette ezen bizottság egyezményeit és ajánlásait is.
A jelenlegi módosításokon túl a közeljövőben szükséges az anyakönyvi igazgatás teljes körű, a nyugat-európai normáknak megfelelő újraszabályozása, tekintettel az előkészítés alatt álló új polgári törvénykönyvre is.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot vitassa meg, és a vita után fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me