SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

SIMICSKÓ ISTVÁN
SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 2001-ben a polgári kormány megvalósította azt, amit az azt megelőző kormányok nem tettek meg, mégpedig integrálta a honvéd vezérkart a Honvédelmi Minisztériumba. Az akkori hatpárti egyetértés során kialakított szervezeti felépítés nem tartalmazott semmiféle törzsigazgatói beosztást. Ezzel szemben a közelmúltban a honvédelmi miniszter létrehozott a honvéd vezérkarnál egy új státust törzsigazgatói megnevezéssel, amely beosztásba Szenes Zoltán vezérőrnagyot nevezte ki.
Szenes Zoltán hadtápos tisztként kezdte katonai pályafutását, a jelenlegit megelőző beosztásban is - új keletű nevén - logisztikai feladatot látott el. A törzsigazgatói munkakörben azonban gyakorlatilag a Magyar Honvédség egészének jövője az ő kezébe adatott. A miniszter állítása szerint a vezérkarifőnök-helyettestől vontak el hatásköröket Szenes úr számára. A feladatok felsorolásából azonban jól látható, hogy a vezérkari főnök hatáskörét is csorbítja.
A hadsereg működésének alapvető szabálya az egyszemélyi vezetés elve.
(12.00)
A törzsigazgatói poszt létrehozásával, illetve az ide csoportosított hatáskörökkel ezt a sarkalatos elvet a miniszter megbontotta. Nem lényegtelen szempont az sem, hogy mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlatban példátlan, hogy hadtápos tiszt vezérkari főnöki beosztásba avanzsáljon.
Úgy tűnik, hogy ön a Honvédelmi Minisztérium és a háttérintézmények után most - hamis ígéretével szemben - már a katonáknál, a vezérkarnál is elővette a seprűjét.
Kérdezem a miniszter úrtól, hogy valóban a jelenlegi vezérkari főnök, Fodor Lajos helyére Szenes Zoltán tábornokot akarja-e kineveztetni, és ha igen, meddig kívánja folytatni még a politikai tisztogatást, zavart keltve a haderőreformot végrehajtani akaró katonák soraiban. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me