LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! A gazdasági sajtó többsége azt jósolja, hogy a közeljövőben mintegy negyedmillió, más szakvélemények szerint ennél jóval kevesebb kisvállalkozó vállalja az egyszerűsített vállalkozói adó fizetésével járó előnyöket és kötöttségeket. Általános megítélés szerint nem fog érdemlegesen csökkenni ebben a körben az adóteher, hanem sokan inkább az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében fogják vállalni ezt a lehetőséget. Ez az adózási forma azon vállalkozások számára eredményez tényleges könnyítést a mi modellezésünk szerint, amelyeknek méretükből adódóan nincs kellő ismeretanyaguk, eszközük a megfelelő nyilvántartások vezetéséhez. Ebben a formájában ez az adózás elsősorban a szolgáltatóipar és a szellemi tevékenységek kényszervállalkozói számára előnyös, az ügynökök és a piaci árusok kivételével a kereskedelmi vállalkozások kimaradnak ebből a lehetőségből.
Ami miatt fölálltam, az a törvény 2. §-a. Ugyanis ez kizárja ebből az adózási formából az üzletrészek, szövetkezeti részjegyek tulajdonosait. Ez a szigorúság érthetetlen, hiszen több településen szinte mindegyik családnak van valamennyi részjegye. Ezektől természetesen meg lehet szabadulni, nyomott áron el lehet ezeket a tulajdonrészeket adni, ettől függetlenül megválaszolatlan a kérdés, hogy mi összeférhetetlen például egy egyszerűsített formában adózó személy áfész-részjegyének birtoklása területén.
Úgy tűnik, hogy az élethosszig tartó tanulás, a felnőttképzés gyakorlata egyre jobban terjed kis hazánkban, s jelen esetben a média, a rádió, a televízió, a napi- és hetilapok jó pedagógiai érzékkel oktatják most a vállalkozókat, ugyanis alig jelent meg az eva, ez a most tárgyalt rendelet, azonnal jelezték a kiskapukat, s jelezték, hogy van egy pénzmosást megkönnyítő joghézag a törvényben. Ha például - s ha jól értelmezem - valamelyik, egyszerűsített vállalkozói adót fizető cég éves árbevétele csak 5-6 millió lenne abban az évben, akkor további ugyanekkora fiktív számla kiállítására nyílik lehetősége, hiszen a költségekről nem kell gyűjtögetnie az igazolásokat. A vevő vállalkozónál ennek a számlának az értéke költségként elszámolható, emellett még az általános forgalmiadó-tartalma is visszaigényelhető. Azért az a megnyugtató tapasztalatunk, hogy az élethosszig tartó tanulás az adóhatóságokra is érvényes, hiszen szigorúan ügyelniük kell erre a bűncselekményt kimerítő formára, hiszen aki a kiskaput megtalálja, az bontani kezdi a kerítést is.
Ezért van igaza Tállai képviselő úrnak, és ezért adok igazat a vitában az ellenzéki képviselői álláspontnak, hiszen ez az egyszerűsített forma meggyőződésünk szerint rendkívül sok negatív hatást is gerjeszt, amit teljesen ok nélkül vállal most a kormányzat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me